5. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ARVAMUS: 40 000 kr tagab usalduse?

Eestis on ettevõtet lihtne luua. Internetis kulub selleks umbes tund. Paraku on vormilise lihtsuse ja sisulise ülesehitamise vahel suured käärid.

Märkan seda eriti nüüd, kui 20 aastat ettevõtjaid koolitanud Estonian Euromanagement Institute alustas ESF projektiga "Töötust ettevõtjaks" tegutsevate ettevõtjate toel. Eesmärk on töötuse vähendamine selliselt, et ettevõtlussoonega töötuid valmistatakse oma firma loomiseks ette koostöös missioonitundeliste ja edukate firmaomanikega.

Suheldes töötutega näen, et nende mõte on koondunud firma alustamiseks vajaliku raha muretsemisele, selmet keskenduda oma äriidee arendamisele. Selles valguses jääb arusaamatuks, miks võtab nii kaua aega ettevõtte alustamise hõlbustamine kapitalinõude osas. Ikka veel kehtiv 40 000kroonine kapitalinõue on alustava ettevõtja jaoks rahaline barjäär, mis koormab tema psüühikat. Olukorras, kus Eestis on üle 100 000 töötu, oleks ettevõtte kapitalinõude viivitamatu vähendamine ülimalt oluline samm.

Eesti majanduse päästis stagnatsioonist 90ndate alul levima hakanud ettevõtlik hoiak, millest kiiresti sai populaarne automaatmõte - hakkan ettevõtjaks. Lävepakk ettevõtlusse oli madal, sest eraaktsiaseltsi kapitalinõue oli sümboolsed paarsada krooni. Tookord andis Eesti Vabariik väga selge ja targa sõnumi ning mõte "hakkan ettevõtjaks" tekkis inimese peas enne, kui sai süveneda tunne "olen töötu". Praegu läheb hulk eluenergiat raisku, sest töötu mõtteviisist on raske lahti saada.

Olles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juures asuva väikeettevõtluse nõukoja liige, tean, et justiitsministeeriumis tegeldakse eelnõuga, et muuta osaühingu kapitalinõuet. Tegelikult nõue küll säilib, sissemakse pole kohustuslik asutamisel, vaid hiljem. Lihtsat probleemi pole aga mõtet keeruliselt lahendada. Osaühingu loomise lihtsus annaks uue võimaluse ettevõtjaliku mõtteviisi "võta oma elu ise juhtida" võidulepääsuks. Selleta tundub Eesti väljatulemine pikaajalise töötuse õudusest võimatu.

FIE sobib ettevõtlusvormina vähestele. Sama kehtib ka usaldusühingu kohta. Tuleks loobuda müüdist, et 40 000 krooni tagab firma usaldusväärsuse, pankrotti lähevad ka sadade miljonitega kapitaliseeritud firmad. Pettureid leidub äris ja igal muul elualal. Nagu lihtsameelseidki, kes meeldivat valet usuvad. Petturid on eriti osavad usaldusväärsuse müüdi loojad. Järelikult peaks riik ennekõike hoolitsema ausate inimeste huvide eest, selmet seadusi pettuste elimineerimise loogikale üles ehitada.

Oleks ka aeg parandada tõlkevea kaudu seadusloomesse lipsanud takistus ettevõtluse arengus. Kui Eestis 1994. aastal tegutsevad aktsiaseltsid seaduse jõuga 40 000kroonise kapitalinõudega osaühinguks muudeti, siis kiires Saksamaa seaduste ülevõtmise tuhinas ei arvestatud otsetõlkes riikide traditsioone. Nimelt, meie juba esimese Eesti Vabariigi aegset traditsioonilist ettevõtlusvormi, aktsiaseltsi, hakati mõõtma Saksa Aktiengesellschaft'iga (AG), mis Saksamaal tähistab börsiettevõtet. Börsifirma vaste Ühendkuningriigis on plc, public limited company. Eesti toonase aktsiaseltsi (nüüdse OÜ) vaste Saksamaal on GmbH, Inglismaal Ltd.

Eesti praegune keeruka juhtimisstruktuuri ja juriidikaga koormatud aktsiaselts ei ole aga ikkagi automaatselt klassikaline börsiettevõte, mille avalikult kaubeldavate aktsiate usaldusväärsust maailmas hoopis karmimate seadustega garanteeritakse ja testitakse.

Autor: Lemmi Kann, Marju Unt

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700