30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taksonoomia — kas uus sõimusõna raamatupidajate slängis?

Äripäev kirjutas elektroonilise aruandluse probleemidest pikemalt 4. märtsil. Artiklis sõna saanud raamatupidajad muretsesid eelkõige selle pärast, et kuigi aruandluskeskkonna kasutamine muutus juba 1. jaanuarist kohustuslikuks, muudetakse ja täiendatakse keskkonda pidevalt. Teised riigid on sarnaseid süsteeme rakendanud pika üleminekuajaga.

Läbiv sõnum kõikides kommentaarides oli — süsteem on iseenesest hea, aga liiga toores. Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik oli aga ülioptimistlik ja arvas, et häda pole midagi. Kuid võta näpust — läks natuke aega mööda ja e-õigusesse ilmus justiitsministri määruse muudatuse eelnõu, mille kohaselt lubatakse alates 10. maist 2010 siiski ka 2009. aasta aruandeid äriregistrile esitada „vana korra” järgi PDF-vormingus, aga… siiski tuleb enne aruande failina üleslaadimist selle sisu toksida aruandluskeskkonda. Issanda teed on imelikud…

Sel päeval ja hiljem avaldatud arvukatest arvamuslugudest ja kommentaaridest leiab seisukohti seinast seina – kes rõõmustab, et saab nüüd klientidelt lisatöö eest rohkem raha küsida; kes on rahul sellega, et aruanded muutuvad üheülbalisemaks (lihtsam sisestada); kes vastupidi on nördinud, et aastatepikkune töö oma aruande stiili ja vormi kujundamisel on korraga vastu taevast lastud; kes on hädas mõne konkreetse lisa või rea sisestamisel, sest „taksonoomia” loogika ei jõua lihtsalt kohale või tundub tervele mõistusele vastu rääkivat.

Üks kommentaator soovitas kehtestada tulevikus ka hagiavalduse „taksonoomia”, mille alusel advokaadid peaksid esitama kohtule hagisid kindlas vormis (olgu mainitud, et midagi üsna sarnast ja sama erutavat nimega „e-toimik” ongi juba käima lükatud ning advokaatide kommentaarid sellele ei erine oma vormilt ja sisult nendest, mida kohe allpool tsiteerime).

Tuletati ka meelde vanu häid aegu, kui kirjatarvete poes müüdi raamatupidamise aastaaruande blankette, mida kõik käsitsi täitsid ja olid õnnelikud. Sarnased vormid kehtivad näiteks praegugi veel Ukrainas – kogu vajalik info esitatakse kahel lehel ja rahu majas.

Isegi meie tark ja ilus peaminister, kellele pole eales valmistanud probleemi rääkida valitsuse pressikonverentsil ükskõik kellest või ükskõik millest, suvatses meid 4. märtsil õnnistada paari tarkuseteraga majandusaasta aruande esitamise uue korra kohta: Eesti praktika on juba kord selline olnud, et kõikide uute e-lahendustega on alati kaasnenud mingisugune protest, mingi seltskond on kinnitanud, et nüüd pööratakse elu pahupidi, asjad lähevad hulga halvemaks. Ei ole olnud ühtegi e-lahendust, mis oleks avasüli vastu võetud.

Paraku iroonia seisneb selles, et kõik need, kes protestivad nende konkreetsete e-lahenduste vastu, need on pärast kõige kõvahäälsemad küsijad, et miks meie e-tiiger on unne suikunud. Ei ole unne suikunud ja taoliste e-lahendustega tuleb kindlasti edasi minna — lihtsad inimesed saavad sellest ainult võita. See puudutab ka ettevõtete e-aruandlust.

Justiitsministeerium ega näiteks ka kaubandus-tööstuskoda pole saanud üheltki ettevõttelt mitte ühtegi protesti. Notari kaudu aruannete esitamine maksab 400 krooni. Ma ei usu, et meie ettevõtetes leidub raamatupidajaid, kes sellega ise hakkama ei saa. Aga kui ei saa, siis notari juures maksab see 400 krooni ja järjekordi notarite juures praegu ei ole.  Ehk siis vaatamata kõikidele nendele protestidele ja protestikestele e-tiiger elab edasi ja lihtsad inimesed nendest lahendustest ainult võidavad.

Kui täpne olla, siis raamatupidajate murelikud sõnavõtud Raamatupidamise Toimkonna foorumis ja Marko Aaviku säravad vastused ei kvalifitseeru tõesti „Justiitsministeeriumile või Eesti Kaubandus-Tööstuskojale laekuvaks protestiks”. Tõsi, ega meilegi pole saabunud ühtegi ametlikku kirja, kus keegi oleks palunud, et EML midagi ette võtaks või arvamust avaldaks. Sestap me ei kujundagi mingit arvamust, vaid avaldame lihtsalt kimbukese internetiavarustest kokku nopitud mõtteavaldusi, millest iga lugeja võib ise oma seisukoha kujundada ja järeldused teha.

Sõnavõtud Raamatupidamise Toimkonna foorumis .

Arvutiressurss 

siil, 11.10.2009

Küsimus tehnilise platvormi kohta. Kui pooled Eesti ettevõtted hakkavad 30. juunil aruannet sisestama, siis millised peavad olema loodava infosüsteemi näitajad, mis sellele survele vastu peavad? (PS maksuameti oma ei pea)

Vastused Oleme teadlikud sellest võimalikust probleemist. Süsteemis garanteerime tõrgeteta tööd 10 000 kasutajale paralleelselt kasutamiseks, siiski saab süsteem hakkama ka suurema hulga kasutajatega, kuid sellega kaasnevad ka teatud ajapiirangud päringutele vastamisel. Kuna aruande koostamine võtab aega ning uue aastaga kaasnevate muudatuste valguses soovitame esitamist mitte jätta viimasele minutile.

Marika Taal, 12.10.2009

Marko Aavik, 21.10.2009

Viimase info kohaselt võimaldab süsteem ca 20 000 kasutajal korraga aruannet koostada ja esitada ehk ca 1/4 aruandekohustuslastest. Kui korraga soovib aruannet esitada sellest rohkem ettevõtjaid, tekib ootejärjekord. Vaatamata sellele oleks vastutustundetu jätta aruande esitamine viimasele päevale, kui selleks just mõjuvat põhjust ei ole. Okassiga, 22.10.2009

Mõistan kui "vastutustundetu" see on, kuid ükskõik kuidas ei ürita — praktikas jääb ikkagi suhteliselt palju aruandeid viimasele paarile päevale. Meie raamatupidamisbüroos näiteks ca 100 tk. Kuigi hakkame nimetatud tähtpäevaks valmistuma juba kaua-kaua varem, lähtuvad kõik siiski sellest, et kui 6 kuud on seadusega aega antud, siis see nii on. Mina arvan, et loodav süsteem peab tehniliselt valmis olema ka selleks, et kõik aruanded esitatakse viimasel päeval. Seadus, mis sätestab aruandluse esitamise tähtpäevad, ei ole kohustuslik ainult aruande esitajale, vaid ka teile. Kui aruande jätmine (ükskõik mis põhjusel) viimasele päevale on "vastutustundetu", siis tuleb see seadusesse sisse kirjutada. Mina leian, et aruande jätmine viimasele päevale on seaduslik ja teie käitumine, kui programmeerite ebapiisava võimsusega arvutisüsteemi, on vastutustundetu.Rein, 24.10.2009

Vastutustundetusega siit- ja sealtpoolt on nii ja teisiti. Saan aru raamatupidamisteenuse osutajatest — nemad sõltuvad ju oma klientidest, kes ei liiguta ennast enne, kui "nuga selga torgib". Muude ettevõtete puhul on tõesti üsna ajuvaba jätta esitamine viimasele päevale. 

Ämber 

Ämber, 26.10.2009

Tuleb meelde vana nali, et teatud isik astus oktoobri saabumisega mitte ainult ämbrisse, vaid ka toobrisse! Nii neid asju ei peaks mitte tegema!!! Sorry, ma olen pahane ja ei näe põhjust oma pahameele varjamiseks. Tegemist on juriidiliselt, vormiliselt ja sisuliselt täiesti toore projektiga, mis peab homme tööle rakenduma.VastusedMarko Aavik, 10.11.2009

Negatiivsed emotsioonid ja negatiivne eelmeelestatus ei aita Teil uue süsteemiga kohaneda. Järgmisest aastast rakendame piisava teavituskampaania koos tasuta õppeklassiga ehk soovitame silmad lahti hoida ja pakutavad koolitusvõimalused ära kasutada. Rein Erm, 17.11.2009

Minule kui IT-valdkonna inimesele meeldib selle asja olemus väga. Aga olen nõus antud kommentaariga — see asi on liiga toores! Ja samas on see liiga mastaapne, et selliseid eksperimente teha. Marko Aavik, 17.11.2009

Ma usun, et hirmud osutuvad põhjendamatuks. Loomulikult ei ole välistatud, et päris aasta alguses tuleb tegeleda natuke rakendusprobleemidega, kuid olgem ausad, jaanuaris esitab aruandeid tühine osa aruandekohustuslasi. Ca 80% esitab viimasel kuul ja nädal peale seda, sh ca 30% viimasel nädalal ja ca 30% nädala jooksul peale tähtaega.Elo, 19.11.2009

Vastavalt äriseadustikule on nt osaühingute puhul (§ 179 p 4) juhatuse kohustuseks esitada kinnitatud majandusaasta aruanne koos kasumi jaotamise ettepaneku ja audiitori järeldusotsusega, kui auditeerimine on kohustuslik, äriregistrile hiljemalt kuue kuu möödumisel majandusaasta lõpust. Kas Marko Aavik on veendunud, et toodud statistika kajastab aruannete koostamise aega?Marika Taal, 20.11.2009

Väljatoodud statistika, nagu ka on öeldud, on aruannete äriregistrile esitamise osas.Pahane, 13.02.2010

Peab ütlema, et hr Marko Aavik kommentaar 17.11.2009 on pehmelt öeldes ebakompetentne, erinevalt Elo kompetentsest postitusest 19.11.2009.

Aruande välimus No kas natukene ilusamat aruandevormi ei saanud siis teha. Igal pool on totakad kastid ümber nagu matusekuulutusel. Tekstis servad joondamata. Kas ministeeriumis mõnda ilumeelega isikut ei olnud?Pidasime aruande kergemat loetavust aruande võimalikest subjektiivsetest väärtustest olulisemaks. Järgmine nädal kaovad aruandest ära tühjad read — ehk see muudab aruannet teie meelest ka ilusamaks. 

sv, 15.01.2010

VastusMarko Aavik 17.01.2010

Aruanne inglise keelde

Puidumees, 28.01.2010

Raamatupidamisteenus tegi aruande panemise eest siia programmi arve 1500 kroonile, aga ütles, et nüüd saab hoida kokku tõlkimise pealt rohkem. Varem lasime aruande tõlkida büroos inglise keelde raha eest. Veebruarist pidi programm seda ise tegema ja tasuta. Kas see info on tõene? Tõlgib üleni ära, ka lisa ja selgitavad read, mida ise tegevusaruandesse paneme? Aitäh väärt asja eest.Vastus Puidumees, 02.02.2010

Praegu pole haisugi heast asjast. Mis ma nüüd pean maksma 1500 sissepaneku eest ja veel selle uue jura laskma raha eest tõlkida ka? Ma pean selle eest maksma mingi 5 kilo täiendavat raha, mida varem polnud.

Riiklikud statistilised aruanded ja elektrooniline majandusaasta aruanne

Ene Saareoja, Statistikaamet, 01.02.2010

Et ei jääks eksitavat muljet, et elektroonse majandusaasta aruande rakendumisega pole vaja esitada statistilisi aruandeid, pean vajalikuks siinkohal selgitada. Kõik ettevõtlus- ja majandusstatistika tegemiseks vajaminevad andmed ei sisaldu äriregistrile esitatavas majandusaasta aruandes. Seetõttu jäävad ka statistilised aruanded ning nende hulgas EKOMAR. Majandusaasta elektroonilise aruande üks kasuteguritest on dubleerivate andmete küsimise lõpetamine — kord juba riigile esitatud andmeid saab ära kasutada kogu ulatuses ja kõikide huvigruppide (sh ka Statistikaamet) vajadusteks vastavalt ettenähtud õigustele.

Raamatupidamise seaduse muudatus sätestab ka juhud, millal riigi- või kohaliku omavalitsusasutus võib raamatupidamiskohustuslaselt nõuda taksonoomiaga hõlmatud andmete esitamist:

1) andmeid nõutakse enne kui raamatupidamiskohustuslane on andmed registrile esitanud ja kui registrile majandusaasta aruande esitamiseks sätestatud tähtaega ei ole võimalik ära oodata;2) andmeid nõutakse registrile esitatud andmetega võrreldes erineva perioodi kohta ja kui registrile esitatud andmetest ei ole võimalik soovitud andmeid mõistlikult tuletada;3) nõutavate andmete mõisted ei ole taksonoomia elementide mõistetega identsed ja kui taksonoomia elementide andmetega ei ole võimalik soovitud eesmärki saavutada.

Kuna elektroonse majandusaasta aruandega kogutud näitajate kasutuselevõtt erinevates institutsioonides eeldab IT-arendusi andmete vastuvõtuks ja töötlemiseks, siis raamatupidamise seaduse muudatuse kohaselt võib rakendada kuni kaheaastast üleminekuaega. Ka Statistikaametil on vajalik üleminekuaeg eelkõige infosüsteemide arendamiseks ja seepärast tuleb Statistikaametile andmeid nii sellel kui järgmisel aastal endistviisi esitada. 

Statistikaametil on kavas täiustada oma elektroonilist andmekogumiskanalit eSTAT nii, et äriregistrile esitatud elektroonilise majandusaasta aruande andmed oleksid eSTAT-is eeltäidetud. Andmeesitajal jääb täita vaid need read, mida ei ole majandusaasta aruande taksonoomias küsitud või mida ta seal ei ole esitanud. Andmete eelkuvamist eSTAT-is saab alustada 2012. aastal ja seda loomulikult juhul, kui ettevõte on äriregistrile esitanud andmed elektrooniliselt majandusaasta aruande taksonoomiat järgides.Edaspidi Statistikaametile esitatavate andmete hulk küll väheneb, kuid andmeesitamiskohustus jääb. Statistikaamet pöördub andmete saamiseks majandusüksuse poole näiteks juhul, kui statistikaaruande esitamise tähtaeg on varasem kui esitatakse majandusaasta aruanne äriregistrile või kui ettevõte esitab aruande PDF-vormingus või kui majandusaasta aruandest pole võimalik kätte saada kõiki andmeid, mida on vaja statistika tootmiseks.

Vastused Täname info eest. Faksime Teile jätkuvalt aruandeid tähtaegselt.

Raamat, 01.02.2010

 Nynas, 01.02.2010

Aga mis selle kõige mõte siis üldse on?1) Minu teada on kõigi statistikaaruannete esitamisaeg lühem kui majandusaasta aruande tähtaeg, seega ei päästa taksonoomia mitte ühegi statistikaaruande küüsist.2) Ometi ju oli üheks põhiargumendiks, et väheneb statistika aruandluse koormus. Saan aru, et see oli SULAVALE? Kui mitte, siis loetlege palun need konkreetsed statistikaaruanded, mis nüüd ära kadusid.3) MIKS STATISTIKAAMETILE ANTI 2 AASTAT "ARENDUSTE" TEGEMISEKS, AGA FIRMADELE MITTE? Faks, 02.02.2010

Need firmad, kelle aruandeid 2009. aastal faksiga saatsin, on aruandekohustused maha võetud. Kellel on eSTAT, neile on juurde lisatud :(  

Mari, 02.02.2010 Ene Saaroja Statistikaametist, vastake palun. Millised statistikaaruanded konkreetselt ära kadusid, millest ajaleht suurelt pasundas? No Statistikaameti esindaja ei saa kuidagi vastutada ajakirjanike sõnade eest. Samas pr Saaroja võiks tõepoolest tuua mõne näite, millised aruanded on plaanis ära kaotada. Statistikaameti tekitatav koormus ettevõtetele hakkab juba ületama taluvuse piire.

Jah, ja oligi SULAVALE — või siis meediatrikk? Kes uskus seda, mida ajakirjandus levitas ja ise seadust lugema ei hakanud, jäigi uskuma, mida räägiti. Kui kunagi peaks kohustuslikuks muutuma täita Statistikaameti nõutud väljad aastaaruandes (kütus, energia, põhivara jaotus jms) siis ehk on ka mingi lootus topeltaruandlusest pääsemiseks. Seniks kuni aastaaruandes on alajaotused ja liigendused vabatahtlikud ning vabalt valitavad, ei muutu miski. Nynas, 04.02.2010

 Krista, 04.02.2010

Ene Saareoja, Statistikaamet, 04.02.2010  Aruandluskorralduse lihtsustamise projekti raames räägitakse dubleerivate NÄITAJATE kogumise lõpetamisest, MITTE statistiliste ARUANNETE „ärakaotamisest”. Riikliku statistika tegemiseks vajatakse rohkem andmeid kui majandusüksus esitab majandusaasta aruandega. Seetõttu ei ole ka sellist statistilist aruandevormi, mis näitajate koosseisu poolest üks-ühele kattuks majandusaasta aruandes kajastatavate näitajatega. Nagu eelpool olen kirjutanud, siis statistiliste aruannete eeltäitmine taksonoomia kohaselt esitatud majandusaasta aruannete andmetega realiseerub aastast 2012. Oleme alustanud sellekohaste IT-arenduste realiseerimise eeltöödega. Arvestame ettepanekuga eeltäidetud aruande väljatrüki võimalusega. Faksiga statistilise aruande saatmine pole keelatud, kuid kindlasti ebamugav andmeesitajale. Juba viis aastat on võimalus esitada statistilisi aruandeid elektroonse turvalise kanali eSTAT kaudu. Statistiliste aruannete kohustuslastele oleme sellest teada andnud nii neile saadetud teavituskirjadega kui ka meediakanalite vahendusel. Kui Teieni info jõudnud ei ole, siis kõige lihtsamini leiate infot statistiliste aruannete esitamise võimaluste kohta Statistikaameti kodulehelt aadressil www.stat.ee/andmete-esitamine.Parim ja ilusaim kommentaar, mida siin saidil viimasel ajal lugenud olen!!! 

Seega ei saa ma nimetada aruandeid, mis „ära kaovad”. Küll aga ei ole vaja peale üleminekuperioodi, s.o 2012. aastal esitada neid andmeid, mis aruandekohuslane esitas taksonoomiale vastavalt majandusaasta aruandes.Vältimaks dubleerivat andmekogumist on Statistikaamet täiustamas oma põhilist andmekogumiskanalit eSTAT nii, et äriregistrile elektrooniliselt esitatud andmed oleksid ettevõtte või organisatsiooni jaoks eSTAT-is eeltäidetuna juba kuvatud. Andmeesitajal jääb täita vaid need read, mida ei ole majandusaasta aruandes taksonoomia kohaselt küsitud või mida ta seal ei ole esitanud. Raamat, 04.02.2010

Kas seda eeltäidetud on võimalus ka välja printida, et lüngad täita? Või tuleb võtta tühi aruandevorm ja seal täita nii eeltäidetu kui ka täitmist vajav ning siis Statistikaametisse faksida nagu eespool õpetatud? Ene Saareoja, Statistikaamet, 04.02.2010

 Stat, 04.02.2010

Tunnustus Statistikaametile. Asjalik, konkreetne ja realistlik jutt, sh ka realistlikud tähtajad, erinevalt nn taksonoomia töögrupist, kes tegid testversiooni kohustuslikuks. Pseudonüümi Raamat all peituva isiku võib aga esitada huumoripreemia kandidaadiks. Mul oli väga naljakas. to Raamat, 12.02.2010

Räigelt ebaseaduslik tegevus

Jurist, 13.02.2010

RIK kirjutas 11.02.2010: Kui majandusaasta perioodi alguseks on 01.01.2009 või hilisem kuupäev, siis tuleb portaalis täita etteantud vormid ning keskkond koostab ja genereerib sisestatud andmete põhjal PDF-vormingus aruande Teie eest.

ÄS § 331 kohaselt: Pärast majandusaasta lõppu koostab juhatus majandusaasta aruande raamatupidamise seaduses sätestatud korras.

Tekib küsimus, kes nüüd aruande koostab, kas juhatus või "keskkond"? Kas üldse saab öelda, et aruanne on juhatuse koostatud, kui juhatus või juhatuse volitatud isik täidab portaalis etteantud vormid ning keskkond genereerib aruande? Keskkonnale võib anda korralduse panna kõik lisad järjest või eraldi lehele, kuid ükski neist variantidest ei ole kooskõlas juhatuse soovi ja tahtega. Kuidas saab siis öelda, et tegemist on juhatuse koostatud aruandega?

Juhatus soovib seotud isikute lisas avaldada nõutud informatsiooni ostude ja müükide kohta, kuid "keskkond" võimaldab avaldada infot ainult tulude ja kulude kohta. Niisugune aruanne ei ole juhatuse koostatud ei sisuliselt ega vormiliselt. Kas EV soov ja tahtmine on, et ettevõtted esitaksid ebaseaduslikke aruandeid?

Omakapitali aruanne Kuidas kajastada omakapitali aruandes välja kuulutatud, kuid välja maksmata dividende? On ainult rida — makstud dividendid.

Mina, 17.02.2010

VastusMari, 19.02.2010

Omakapitali aruanne kajastab muutusi omakapitalis. Kuna dividendid konteeritakse sealt välja nende väljakuulutamisel, siis väljakuulutatud dividendid = eluvõõraste ametnike keeles makstud dividendid. Eluvõõrad ametnikud ei tea, et dividendid võivad ka välja maksmata jääda.

Artikkel ilmus EML ajakirja MaksuMaksja aprillinumbris

Autor: Lemmi Kann, Lasse Lehis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700