27. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tuuled Leedu äriseadustikus

1. märtsil 2010 jõustusid Leedu Vabariigi äriseadustiku olulised muudatused, mille kohaselt on võimalik asutada osaühing näidisdokumentide abil.

Veelgi enam - näidates asutamisdokumentides selgelt ära tulevase äriühingu organid, on võimalik vältida osaühingu asutamiseks vajaliku osanike koosoleku kokkukutsumist.

Leedu äriseadustiku muutmise peamine eesmärk on lihtsustada osaühingute suhtes rakendatavat regulatsiooni ja parendada selle kaudu üldist ärikeskkonda.

Arvestades tänapäevaseid sidevahendeid ning Euroopa Parlamendi ja nõukogu 11. juuli 2007. aasta direktiivi 2007/36/EÜ ellurakendamist, võimaldab Leedu äriseadustiku uus redaktsioon osanikel üldkoosolekul osaleda ja hääletada ka elektroonilisi sidevahendeid kasutades. Samuti on juhatuse liikmetel õigus volitada ülejäänud juhatuse liikmeid lihtkirjalikus vormis. Lisaks laiendati osanike mittevaralisi õigusi ning võimaldati neil volitada end esindama suhtluses osaühinguga mis tahes füüsilist või juriidilist isikut.

Seoses kaheteistkümnenda nõukogu äriühinguõiguse direktiivi (89/667/EMÜ) ellurakendamisega ja sooviga parandada üldist läbipaistvust ärikeskkonnas on uuendatud äriseadustikus ühe olulise muudatusena sätestatud osaühingu kohustus esitada äriregistrile osanike nimekiri, milles on ära näidatud osanike nimed, nende registreeritud elu- või asukoha aadressid (või postiaadress), osanikele kuuluv osade arv ning osade omandamise kuupäevad. See kohustus jõustub alates osaühingu asutamisest. Juba tegutsevatele osaühingutele kehtib üleminekuperiood ning nad peavad avalikustama oma osanike nimekirja hiljemalt 1. oktoobril 2010.

Muudatusi on tehtud ka äriühingute juhtimise regulatsiooni. Äriseadustiku eelmise redaktsiooni kohaselt oli osaühingu juhatusel õigus teha põhivarasse investeerimise, pantidega koormamise, võõrandamis- ning omandamistehingute kohta otsuseid summas, mis ületab 1/20 omakapitali väärtusest. Kuna seda peeti minimaalse osakapitaliga äriühingute puhul liiga madalaks väärtuseks, siis võimaldab äriseadustiku uus redaktsioon osaühingu põhikirjas kõnealust piirsummat suurendada. Seadusemuudatuste kohaselt on juhatuse liikmel õigus astuda omal algatusel juhatuse liikme ametikohalt tagasi, teavitades sellest 15 päeva ette. Samuti on tühistatud nõue esitada äriregistrile juhatuse liikme kinnitatud allkiri.

Artikkel ilmus advokaadibüroo Varul VIlgerts Smaliukas aprilli infokirjas.

Autor: Lemmi Kann, Živile Paškeviciute

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700