Autor: Lemmi Kann • 26. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeettevõtjad saavad õiguse kassapõhiselt maksu tasuda

Rahandusministeerium saatis ministeeriumitele ja partneritele kooskõlastamiseks käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, millega väikesed äriühingud saavad võimaluse arvestada käibemaksu kassapõhiselt.

Seaduse peamise muudatusega laiendatakse FIE-de õigust kasutada kassapõhist käibemaksuarvestust ka teistele äriühingutele, mille aastakäive ei ületa 3 miljonit krooni. Sisuliselt saavad väikeettevõtjad parandada firma likviidsust, sest käibemaksu võib deklareerida selle laekumise, mitte käibe tekkimise hetkel, selgitas rahandmusministeerium.

Soovitus FIE-dele kehtinud õiguse laiendamiseks tuli Euroopa Komisjonilt. Õiguskantsleri hinnangust tulenevalt sätestatakse edaspidi käibemaksuvabastus ka sihtasutuste poolt sporditeenuste osutamisele. Praegu kehtivas seaduses on maksust vabastatud vaid mittetulundusühingute poolt pakutavad sporditeenused.

Eelnõu seletuskirjas öeldakse, et kassapõhise käibemaksuarvestuse valikuvõimalus küll laieneb suurele hulgale maksukohustuslastele, kuid samas pole ette näha, et seda valikut hakatakse väga laialt kasutama.

"Hetkel kehtib kassapõhise valiku rakendamise võimalus üksnes füüsilisest isikust ettevõtjatele, kellest ainult alla 1% on seda võimalust kasutanud. Maksu- ja Tolliameti hinnangul võib erikorra laienemine soodustada pettuste kasvu," nenditakse dokumendis.

Maksu- ja Tolliameti 2009. aasta andmete põhjal on kuni 200 000 euro suuruse käibega maksukohustuslasi 58423 isikut. See moodustab kõikidest maksukohustuslastest 81%. Käive moodustab vaid 6% kõikide ettevõtete käibest, kuid teadaolevate fiktiivsete tehingute mahust 34%.

Kehtiva käibemaksuseaduse kohaselt on õigus kassapõhine käibemaksuarvestus valida ainult füüsilisest isikust ettevõtjal. 2009. aasta andmetel oli FIE-sid 54001, neist käibemaksukohustuslasi 5512, mis on 10,2% FIE-dest. Erikorda kasutas 450 FIE-t ehk ligikaudu 8% maksukohustuslikest FIE-dest ja alla 1% kõikidest FIE-dest.

Erikorda kasutavate FIE-de keskmine käive 2008. a oli 415 000 krooni.Käibemaksudirektiivi muudatused puudutavad maagaasi ning elektri-, soojus- ja jahutusenergia käibe tekkimise koha määratlemist. Kehtiva seaduse kohaselt on õigus kassapõhise käibemaksuarvestuse erikord valida üksnes füüsilistest isikutest ettevõtjatel.

Maksupettuste vältimiseks sätestatakse seaduses kinnisasjade ja metallijäätmete käibe korral pöördmaksustamise kohustus.

Kinnisasjade ja metallijäätmete käibe pöördmaksustamisest tulenev mõju riigieelarvele on seletuskirja põhjal marginaalne.

 Seaduses määratletakse ka piiriülese võrgu kaudu edastatava soojusenergia maksustamise asukohaks soojuse ostja riik tulenevalt EL käibemaksudirektiivi muudatustest. Maksustamise praktikas see üldjuhul muudatusi kaasa ei too. '

Maksuvabastuse kehtestamine sihtasutuse poolt spordirajatise või spordivahendite kasutamise teenuse osutamisele toob hinnanguliselt kaasa lisalaekumise kuni 25 milj krooni ulatuses aastas.

Kehtiva seaduse kohaselt võisid sihtasutused käsitleda oma tegevust sporditeenuste osutamisel ettevõtlusena ehk maksustatava käibena ning seega oli sihtasutustel õigus ka põhivaralt tasutud sisendkäibemaks oma maksustatavalt käibelt arvestatud käibemaksust maha arvata. Mahaarvatud sisendkäibemaksu tuleb korrigeerida vastavalt maksustatava käibe tarbeks kasutamise osatähtsusele ja seeläbi tekib teatud juhtudel kohustus see osaliselt eelarvesse tagasi maksta. 

Eelnõu esitab ministeerium kooskõlastamiseks kõikidele ministeeriumidele ja arvamuse avaldamiseks maksu- ja tolliametile, Eesti kaubandus-tööstuskojale ning Eesti väikeettevõtjate assotsiatsioonile, kellelt ootab vastust 6. maiks.

Seadusemuudatuse jõustumine on planeeritud 1. jaanuariks 2011. Eelnõu ja selle seletuskirjaga saab tutvuda e-õiguses SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700