Koalitsioon andis võlakaitse seaduse parlamendi menetlusse

IRLi ja Reformierakonna esindajad otsustasid täna koalitsiooni eestseisuse koosolekul anda parlamendi menetlusse koduomanike võlakaitse, ehk võlgade ümberkujundamise seaduse eelnõu.

IRLi esimehe Mart Laari sõnul on seaduse põhieesmärk võimaldada makseraskustes kodulaenuvõtjale tema võlgade ümberkujundamine, et makseraskusi ületada ja vältida kodu sundmüüki. Seejuures arvestatakse nii võlgniku kui tema võlausaldajate õigustatud huve, teatas IRL.

„Eelnõu sätestab füüsilise isiku võlgade ümberkujundamise menetluse sarnaselt Põhjamaade ja teiste Euroopa riikide kogemusele. Ümberkujundatavad on kõikvõimalikud võlanõuded, sealhulgas ka veel mitte sissenõutavaks muutunud nõuded. Menetlus tugineb sarnastel põhimõtetel saneerimisseadusega ning loob alternatiivi füüsilise isiku pankrotimenetlusele,“ sõnas Laar.

Ta peab väga mõistlikuks, et eelnõus lähtutakse tasakaalustatuse põhimõttest, mis tähendab, et võlausaldajad ei tohiks seeläbi sattuda halvemasse olukorda võrreldes sellega, mida nad saaks võlgniku olemasoleva vara pankrotimenetluses realiseerimisel ja seejärel võlgniku võlgadest vabastamisel.

Eelnõu seadustamine loob võimaluse hagita kohtumenetluseks, mille käigus kohus lahendab sisuliselt võlgniku taotluse tema enda poolt väljapakutud või kohtu määratud nõustaja koostatud võlgade ümberkujundamise kava alusel, olles ära kuulanud nii võlausaldajate kui teiste menetlusse kaasatud isikute seisukohad. 

Võlgnik vabaneb kavaga ümberkujundatud kohustustest kava lõpptähtaja saabumisel, kui ta on kava täies mahus täitnud. Võlgniku motivatsiooni esitada tõeseid ja kõikehõlmavaid andmeid oma võlgade kohta, samuti ka kava nõuetekohaselt täita, hoiab kõrgel asjaolu, et ta riskib vastupidisel juhul kava tühistamisega, mis toob kaasa kavaga saavutatud positiivsete tagajärgede äralangemise tagasiulatuvalt.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad