Autor: Lemmi Kann • 16. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alustas Eesti esimene tööstressivastane internetiportaal

Täna algab Eestis esimene riiklik tööstressivastane teavituskampaania, mille raames on avatud ka internetiportaal stressivastu.ee.

„Uuringud näitavad küll Eestis kõrget stressitaset, kuid enamasti ei seostata seda töötingimustega,” märgib Rakendusuuringute Keskuse CentAR vanemanalüütik Janno Järve, kes osales üle-eestilise tööstressiuuringu läbiviimisel.

Tänastes oludes varitsevad nii töötajaid kui ka tööandjaid psühhosotsiaalsed riskid. Kuna tööstressi kujunemises on sageli põhjuseks ettevõtte sisekliima, on ettevõtjatel oluline mõista, et töötajate stress väljendub ka ettevõtete majandustulemustes. Samas on igal töökohal võimalik kõigi osapoolte ühiste pingutustega vältida tööstressi üle pea kasvamist. 

Interaktiivne stressikaardistaja ettevõtetele

Tööinspektsioon koos Tööandjate Keskliidu ja Eesti Ametiühingute Keskliiduga on Euroopa Sotsiaalfondi toel teinud esmakordselt Eestis kättesaadavaks interaktiivse tarkvara, mille abil iga ettevõtja saab uurida oma töökollektiivis eksisteerivaid psühhosotsiaalseid riske. alla laaditava Exceli faili abil on võimalik võrrelda oma ettevõtte tulemusi teiste ettevõtetega omaga.

Kodulehelt www.stressivastu.ee

Täna on vähe teada fakt, et psühhosotsiaalsete riskidega tegelemine on kohustuslik igale tööandjale. Just sel otstarbel loodud interaktiivne stressikaardistaja annab selleks aga mugava ja anonüümse võimaluse.  

Tööstress halvab firma tootlikkuse

Tänasel muutlikul ajal, mil tööpuudus on ühiskonnas märkimisväärselt suur, on seda olulisem pöörata tähelepanu nende töötajate olukorrale, kes võivad töökaotushirmus kannatada suure vaimse surve all. Tööstressi üks tekkepõhjuseid on töökohal valitsev õhkkond, suhted kolleegide ja ülemustega ning üldised töötingimused.

Tõestust on leidnud ka see, et tööstressil on omadus kanduda edasi inimeselt inimesele. Teisisõnu - stress, mis võib alguse saada ettevõtte juhtkonna tasandil, nakatab ka töötajaid. Inimesele võib liigne stress põhjustada südamehaigusi, depressiooni, maohaavandeid, luu- ja lihaskonnavaevusi. Ettevõtte tulemustes on aga tööstressi tulemused majanduslikult mõõdetavad: vähene pühendumine, kõrge töövõimetuse tase, suur personalivoolavus, suurenev tööõnnetusrisk ja kvaliteediprobleemid, mis tingivad otseseid lisakulusid.

Tööstressiteemaline konverents

Töötingimuste parandamisele keskendub Tööstressi konverents, mis toimub 29. aprillil Rahvusraamatukogus. Eesti tööstressi temaatikat käsitleval konverentsil saab kuulata valdkonna spetsialistide psühholoogiaprofessorite Stavroula Leka ja Aleksander Pulveri sõnavõtte ning analüüsida dramaturgiliselt lavastatud elulisi stressisituatsioone, mida igaühel elus ette võib tulla.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700