Autor: Lemmi Kann • 9. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad: müügimaks ohustab liitumist eurotsooniga

Eesti Tööandjate Keskliit kutsub Tallinna volikogu üles tühistama 8. aprillil vastu võetud müügimaksu määrust, kuna liidu hinnangul toob see kaasa ulatusliku hinnatõusu terves riigis ja võib sellega ohustada Eesti europüüdlusi.

Tööandjate keskliidu hinnangul on selgelt täheldatav, et hinnalangus majanduses laiemalt on peatunud ja ettevõtjad on kahjumite vähendamiseks sunnitud hindu tõstma. Tallinna müügimaks administratiivse meetmena avaldab täiendavat negatiivset mõju tarbijahindadele ja võib muu hulgas ohustada Eesti liitumist eurotsooniga.

„Viimastel kuudel on maailmas mure inflatsiooni pärast kasvanud – pikaajalised riigivõlakirjade intressid on tõusnud ja toorainete hinnad samuti. Eestis näitas märtsi statistika inflatsiooni kiirenemist 1,7%-ni, mis ületab eurotsooni keskmist 0,2%,” märkis tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

„Müügimaksu kehtestamine juuni algusest võimendaks inflatsiooni veelgi lisaks väga halva ajastusega – eriti seetõttu, et Euroopa võib kahtluse alla seada meie Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmise pikaajaliselt. Selline käitumine oleks väga Kreeka moodi ja vaadates Kreeka tänaseid suuri probleeme, võiksime endalt küsida, kas see on teekond, mida tasuks ette võtta,” lisas Kriis.

Juhul kui Tallinna volikogu ei soostu oma müügimaksu määrust tühistama, teeb tööandjate keskliit ettepaneku muuta kohalike maksude seadust, et välistada kohalike omavalitsuste poolt selliste koormiste kehtestamise, mis kahjustavad riigi rahanduspoliitikat ja üldist majanduskeskkonda.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700