MKM:  äriseadustiku muutmise eelnõu üldjoontes positiivne

Täna valitsuse poolt heaks kiidetud äriseadustiku muutmise seaduse eelnõule võib majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtlustalituse juhata Henry Kattago sõnul anda üldjoontes positiivse hinnangu.

„Äriseadustiku muutmise seaduse eelnõule tänasel kujul võib anda semantilises mõttes positiivse hinnangu, kuivõrd sellega soovitakse lihtsustada füüsiliste isikute ligipääsu ettevõtlusesse vähest kapitali nõudvatel tegevusaladel,” kommenteeris Kattago raamatupidaja.ee-le.

„Silmas tuleb siiski pidada, et osakapitali sissemakset asendav nõudeõigus osaniku vastu kuulub täitmisele enne dividendide väljamaksmist ning ettevõtte raske majandusliku olukorra puhul. Vajalikuks saab lugeda ka ühinguõiguslike dokumentide vorminõuete ja audiitori kaasamise kohustuse vähendamist,” lisas Kattago.

Justiitsminister Rein Lang lootis, et valitsus toetab eelnõud juba 18. märtsi kabinetiistungil, majandusministeeriumi ja EVEA hinnangul oli eelnõu sel hetkel aga toores, pälvis rohket kriitikat ning jäi toetuseta.

Valitsus andis seejärel justiitsministeeriumile ülesandeks täiendada eelnõu regulatsiooniga, mille kohaselt osanike poolt alla 40 000 krooni suuruse sissemakse tegemise korral tehakse osaühingu kohta äriregistrisse sellekohane kanne, mis kustutatakse alles pärast nimetatud summast puudujääva osa sissemaksmist ning jätta eelnõust välja allutatud laenu puudutavad sätted ning arutada allutatud laenu käsitlevaid ettepanekuid veel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning ettevõtlusorganisatsioonidega.

Osaliselt justiitsministeerium majandusministeeriumi ettepanekutega ka arvestas.

„Võrreldes eelnevalt kooskõlastusele saadetud versiooniga on eelnõust välja jäänud palju kriitikat pälvinud allutatud laenu kontseptsioon, mille osas arendustööd ilmselt jätkuvad, samuti on tehtud mitmeid täiendusi ja täpsustusi, mis leidsid heakskiitu ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis toimunud Väikeettevõtluse nõukoja poolt,” märkis Kattago.

Seadus on määratud jõustuma 1. jaanuaril 2011.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad