Autor: Lemmi Kann • 25. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4 soovitust: kuidas kasutada tulumaksutagastust?

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskus annab neli soovitust, kuidas arukalt tulumaksutagastuse summa kasutamist planeerida.

Tulumaksutagastuse mõistlikuks kasutamiseks on mitmeid võimalusi. Vaadake üle pere eelarve ja kaaluge, millised on teie vajadused ja pikemaajalised eesmärgid raha kasutamisel, sest suurem summa võib olla sobiv stardiraha säästmisega alustamisel.

Laenukoormuse vähendamine.

Tagasi saadud tulumaksust võib olla abi laenukoormuse vähendamisel.  Inventuuri  tuleb alustada laenutoodetest, millel on kõrgem intress - näiteks krediitkaart, järelmaks või väikelaen.Vaadake, kui suured on erinevate laenutoodete laenujäägid ja intressikulud. Lepingus on kirjas krediidi varasema tagasimaksmise tingimused ja sellega kaasnevad teenustasud.Kodulaenu ennetähtaegse tagastamise efekti saate  kontrollida pankade kodulehtedel olevate laenukalkulaatorite abil, mis aitavad välja arvutada, kui palju lüheneks maksmise aeg ja/või väheneks igakuine laenumakse. Enamasti tuleb kodulaenu ennetähtaegse tagastamise puhul pangale mitu kuud ette teatada.

Tagavara ootamatuteks väljaminekuteks. 

Mis juhtub siis, kui hambaarsti arve ületab planeeritud summa või mitu kodumasinat korraga üles ütlevad?  Sellises olukorras aitab varuraha, millega tasuda ootamatu väljamineku eest ja vältida laenuvõtmist. Soovitatav on igakuiselt säästa 5-10% sissetulekutest ja mõistlik on kaaluda ka tulumaksutagastuse suunamist pere rahavarusse.

Lapse kooliraha.

Lapse õpinguraha kogumisega tasub algust teha võimalikult vara. Kõrghariduse omandamine maksab hetkel Eestis umbes 100 000 krooni. Kui paigutate  tulumaksutagastuse endale sobival viisil ja jätkate ka edaspidi  väiksemate regulaarsete  sissemaksetega, kasvab intresside lisandudes hoiustatud summa ja edaspidi ka makstav intress. 

Sinu pensionirahaTulumaksutagastus võib olla sobivaks alguseks pensionivara kasvatamisele. Võimalusi, kuidas vabatahtlikult penisoniks koguda, pakuvad Eestis väga mitmed krediidiasutused.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700