Uuring: üle poole firmadest tasub arved õigel ajal

Krediidiinfo värskelt valminud 2010. aasta krediidipoliitika uuringust selgub, et kuigi maksetavadega väga rahulolevate ettevõtjate osakaal on kõvasti kukkunud, on siiski 77% ettevõtetest oma klientide maksekäitumisega üldiselt rahul.

Uuringu tulemustest selgub, et arveid tasub tähtaegselt 59,1% ettevõtetest, mis on 4,8 protsendipunkti kõrgem kui möödunud aastal, teatas krediidiinfo. 32,7% ettevõtetest tasub arved 30-päevase hilinemisega ning 8,2% ettevõtetest hilineb üle 30 päeva sh 1,3 protsenti ettevõtetest jätab arved tasumata.

Maksetähtaegades ja maksehilinemistes aastaga suuri muudatusi ei ole toimunud. Eesti keskmine maksetähtaeg on 12, 6 päeva ja keskmine maksehilinemine on 12, 8 päeva. Maksetähtaja möödumisest teavitatakse kliente peamiselt helistamise (88,1%) ning e-maili teel (70,2%). Viimaste aastate jooksul on hüppeliselt vähenenud kirja teel teavitamise meetod.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib 66,3% ettevõtetest alati maksuvõlgnevusi maksu- ja tolliametile ning 49,4% ettevõtetest kontrollib alati võlgnevusi teistele ettevõtetele maksehäireregistrist.  Allkirjaõigust kontrollib 43,1% vastanutest.

Olemasolevate klientide tausta kontrollimist teostatakse harvem kui uue kliendi puhul. Võrreldes 2009. aastaga on vastavad näitajad kõvasti langenud - enne krediidiotsuse langetamist kontrollib maksuvõlgasid alati 35,1% (2009. aastal 51,0%) ja maksehäireid vaid 25,3% vastajatest (2009.aastal 33,5%).

Kõige olulisemaks finantsnäitajaks peetakse krediidiotsuste tegemisel võlgu tarnijatele – vastusevariandi “väga oluline“ või “pigem oluline“ valis kokku 92% vastajatest. Vähetähtsaks finantsnäitajaks peetakse omakapitali, käivet ning kasumit.

Krediidilimiite rakendab 40% uuringule vastanud ettevõtetest, sealjuures 25% vastajatest on limiite rakendanud kindlale kliendigrupile ja 15% vastajatest on limiite kehtestanud.

 

 

 


 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad