Uuring: üle poole firmadest tasub arved õigel ajal

Krediidiinfo värskelt valminud 2010. aasta krediidipoliitika uuringust selgub, et kuigi maksetavadega väga rahulolevate ettevõtjate osakaal on kõvasti kukkunud, on siiski 77% ettevõtetest oma klientide maksekäitumisega üldiselt rahul.

Uuringu tulemustest selgub, et arveid tasub tähtaegselt 59,1% ettevõtetest, mis on 4,8 protsendipunkti kõrgem kui möödunud aastal, teatas krediidiinfo. 32,7% ettevõtetest tasub arved 30-päevase hilinemisega ning 8,2% ettevõtetest hilineb üle 30 päeva sh 1,3 protsenti ettevõtetest jätab arved tasumata.

Maksetähtaegades ja maksehilinemistes aastaga suuri muudatusi ei ole toimunud. Eesti keskmine maksetähtaeg on 12, 6 päeva ja keskmine maksehilinemine on 12, 8 päeva. Maksetähtaja möödumisest teavitatakse kliente peamiselt helistamise (88,1%) ning e-maili teel (70,2%). Viimaste aastate jooksul on hüppeliselt vähenenud kirja teel teavitamise meetod.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib 66,3% ettevõtetest alati maksuvõlgnevusi maksu- ja tolliametile ning 49,4% ettevõtetest kontrollib alati võlgnevusi teistele ettevõtetele maksehäireregistrist.  Allkirjaõigust kontrollib 43,1% vastanutest.

Olemasolevate klientide tausta kontrollimist teostatakse harvem kui uue kliendi puhul. Võrreldes 2009. aastaga on vastavad näitajad kõvasti langenud - enne krediidiotsuse langetamist kontrollib maksuvõlgasid alati 35,1% (2009. aastal 51,0%) ja maksehäireid vaid 25,3% vastajatest (2009.aastal 33,5%).

Kõige olulisemaks finantsnäitajaks peetakse krediidiotsuste tegemisel võlgu tarnijatele – vastusevariandi “väga oluline“ või “pigem oluline“ valis kokku 92% vastajatest. Vähetähtsaks finantsnäitajaks peetakse omakapitali, käivet ning kasumit.

Krediidilimiite rakendab 40% uuringule vastanud ettevõtetest, sealjuures 25% vastajatest on limiite rakendanud kindlale kliendigrupile ja 15% vastajatest on limiite kehtestanud.

 

 

 


 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad