Aktsiaoptsioonide maksustamise muudatus seob töötaja ettevõttega

Valitsus tegi tulumaksuseadusesse muudatuse, mille jõustumisel ei maksustata aktsiaoptsioone töötajale andmise hetkel, vaid nende realiseerimisel või võõrandamisel.

Kui realiseerimine toimub aga rohkem kui kolm aastat pärast optsiooni andmist, vabastatakse saadud kapital nii tulu- kui sotsiaalmaksust.
Seadusmuudatuse eestvedajaks oli tööandjate keskliit. Nende arvates tuleks töötajate osalemist ettevõtja omanikeringis optsiooniprogrammide kaudu käsitleda pigem kasumieraldisena, mille puhul sotsiaalmaksukohustust ei teki.

"Maksustamise hetk muutub selgemaks. Varem oli see väga ebaselge, millal maksustamise moment tuleb. Kas siis kui sulle antakse see optsioon või siis, kui sa hakkad seda realiseerima," kirjeldas keskliidu pressiesindaja Imbi Ernits-Kaljuste põhilist muutust seaduses.

"Igatahes on see väga positiivne, sest optsioon on väga mõistlik stimuleerimisvorm ettevõttes," rääkis Harju Elekter ASi nõukogu esimees ja osanik Endel Palla. Tema sõnul on optsiooniprogrammi korraldamine üks vahend, millega inimesi ettevõttes ühise eesmärgi nimel tööle panna. "See on parim lahend, et ühismõtlemist kasvatada," oli Palla veendunud.

Maksumaksjate liidu esimehe Lasse Lehise hinnangul pole töötajatele aktsiate andmine aga nii suur mõjuvahend. "See on üks normaalne asi, mida kasutatakse teiste võimaluste kõrval, aga paljudele töötajate jaoks on spordisaali üür praegu tähtsam kui optsioon ja tal on sellest parem meel, kui ta lapse koolituskulud või hambaravi kinni makstakse," sõnas ta. Lehis on veendunud, et optsioonide korraldamise hiigelajad jäid kümne aasta tagusesse minevikku.

Arco Vara juhi Lembit Tampere sõnul tuleb ettevõtte võtmeisikutele aktsiaid anda, et nende huvid oleks aktsionäridega ühtsed. "Seda peaks tegema, aga ettevõte saab praegu karistada selle eest ja see on ebaefektiivne," ütles ta.
Ka Endel Palla sõnul on kahetsusväärne, et optsiooniprogrammid on seni nii raskelt maksustatud, et ettevõttel pole kasulik neid läbi viia.

Ettevõtjad ütlesid uudist kuuldes, et mõtlevad optsiooniprogrammide käivitamisele, kui seadus järgmise aasta jaanuaris jõustub. "Kui maksumuudatus jõustub, kaalume seda kindlasti," sõnas Tampere. Ka ASi Viisnurk juht Andres Kivistik möönis, et mõtleb aktsiaoptsiooni korraldamisele.

Kommentaar
Rahandusminister Jürgen Ligi

Reeglina käsitletakse ELis optsioone töötasuna ning meie tulumaksusüsteemi puhul on see iseäranis loogiline. Siiski on meie loogikaga kooskõlas käsitleda investeeringuna ka töötaja kantavate eriliste teadmiste ja kogemuste pikaajalist ettevõttega sidumist. Huvitavam on see võimalus firmadele, kus teadmised moodustavad firma väärtusest suurema osa, nii et muudatus on kindlasti panus meie majandusstruktuuri nihutamisse kõrgema lisandväärtuse suunas.

Taust

Põhilised muudatused seoses optsioonidega
* Kui emaühing annab optsioone tütarühingu töötajatele, tekib igal juhul erisoodustus ning maksukohustus tuleb kanda tütarühingul, kelle töötajad optsioone saavad.

* Maksustamise hetkeks on optsioonide realiseerimise hetk, hoolimata sellest, kas varem on tekkinud rahaliselt hinnatav hüve või mitte. Kui optsioon on vabalt võõrandatav ja töötaja müüb optsiooni enne realiseerimist, siis on maksustamise hetke müük (siis tekib erisoodustus).

* Maksuvabad on optsioonid, mille realiseerimise tähtaeg on pikem kui kolm aastat.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad