22. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro kasutuselevõtt saab seaduseks aprilli jooksul

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas tahab euro kasutusele võtmise seaduse eelnõu vastu võtta aprilli jooksul.

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas oma tänasel istungil saata euro kasutusele võtmise seaduse eelnõu  täiskokku esimesele lugemisele 7. aprillil, teatas riigikogu pressiteenistus.

Muudatusettepanekute tähtaeg eelnõule on 9. aprill.

„Oluline on rõhutada, et eurole üleminekul ümardatakse riiklike toetuste summad inimestele kasulikus suunas. See tähendab, et inimestele makstavad toetused ümmardatakse suuremaks ja kohustused väiksemaks. Kroonid vahetatakse ümber Eesti Panga ametliku kursi järgi 1 euro võrdub 15, 6466 krooni. Meie soov on eelnõu aprillikuu jooksul vastu võtta,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas.

Eelnõu eesmärk on viia Eesti õigusraamistik kooskõlla Euroopa Liidu õigusega, et Eestil oleks võimalik eeldatavalt 2011. aasta 1. jaanuarist võtta kasutusele ühisraha euro. Eelnõu reguleerib Eesti krooni eurodeks vahetamist ja krooni käibelt kõrvaldamist,  euro ja krooni paralleelkäivet ning sätestab Eesti kroonilt eurole üleminekuks vajalikud muudatused seadustes.

Eelnõus on lähtutud põhimõttest, et  euro kasutuselevõtt kontorahas, majandusarvestuses ja lepingulistes suhetes toimub kohese järsu üleminekuna. Sularahakäibes kehtib alates eurole üleminekupäevast  kahenädalane krooni ja euro paralleelkäibe  periood, millal kroon ja euro on sularahas võrdväärsed maksevahendid.

Eesti Pank vahetab tähtajatult kroone eurodeks keskkursiga ja teenustasuta. Vähendamaks survet hinnatõusule, on eelnõus ümardatud avalik-õiguslike tasude kroonisummad eurodesse reeglina allapoole ehk maksumaksjale soodsamas suunas, samas kui trahvimäärad, sunniraha ja keskkonnakahjud on ümmardatud ülespoole.

 

Autor: Lemmi Kann, Kristi Malmberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700