Autor: Lemmi Kann • 15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum; erisoodustus

Küsimus: Toimus firma uusaastapidu, mille käigus toimus ka aruandekoosolek. Arvel näidatud majutus, toitlustus ja konverentsisaali rent. Üritusel viibusid põhiliselt oma töötajad aga oli ka külalisi, äripartnereid. Kuidas maksustada?

Vastus: Kulud tuleks jagada vastavalt osalenute arvule külalistega seotud kuludeks ning töötajatega seotud kuludeks. Et vastavat proportsiooni oleks võimalik maksuhaldurile hiljem ka tõendada soovitame koostada osalejate nimekirja. Külaliste ja äripartnerite toitlustamine ja majutus tuleb maksustada vastuvõtukuludena, millele on ette nähtud ka maksuvaba piirmäär. Külaliste ja äripartnerite rendi osa maksustamisele ei kuulu.

Kui tegemist oli pigem uusaastapeoga kui aruandekoosolekuga, siis tuleb töötajate majutus-, toitlustus-, ja ruumi rendi kuludelt maksta erisoodustusmaksud. Kui koosolek oli sama suure osakaaluga kui pidu, siis võib ruumi rendi ja majutuse kulude osas rakendada proportsiooni – 50% ruumi rendi ja majutuse kuludest maksustada erisoodustusena ja 50% käsitleda ettevõtlusega seotud kuluna, mis maksustamisele ei kuulu.

Majutuskulu osas saab proportsiooni arvestada vaid siis kui koosolek ja pidu toimusid väljaspool töökohta ja majutuskulu ei ületa lähetuse majutuskulu maksuvaba piirmäära.Töötajate toitlustus tuleb siiski maksustada erisoodustusena. Ettevõtja peab olema valmis tõendama, et aruandekoosolek ka reaalselt toimus ning vastavas mahus. Selle tõendamiseks soovitame koostada nt koolituse päevakava vms dokumendi.

Vastas KPMG Baltics AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700