Autor: Lemmi Kann • 15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AKI: ametlikud teadaanded ei peaks jääma sajanditeks guugeldatavaks

Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor esitas põhiseaduskomisjonile erakorralise ettekande Riigi Teataja seaduse muutmiseks, et ametlikud teadaanded oleksid avalikud vaid määratud tähtaja.

Ametlikes Teadaannetes avaldatakse kohtute, asutuste, täiturite, äriühingute likvideerijate ja muid teateid, kutseid ja kuulutusi. Teadaanded on kättesaadavad ka interneti otsingumootorite kaudu.

„Seadus näeb ette, et Ametlikes Teadaannetes avaldatu jääb üleilmsesse arvutivõrku piiramatuks ajaks. Samas on ilmselge, et eesmärgi täitnud teated ei peaks jääma sajanditeks guugeldatavaks,“ selgitas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep. 

Peebu sõnul pöörduvad inspektsiooni poole üha sagedamini inimesed, kellel tekkis raskusi töö leidmisega vananenud ja eksitava sisuga teadaande pärast. „Eriti ebaõiglane on selliste teadaannete – näiteks täituri- või kohtukutsete – internetis ülevalhoidmine siis, kui nad näitavad inimest võlgu- või süüdiolevana, kuid hilisema menetluse tulemusena on leitud, et tal võlga või süüd ei ole,“ tõdes Peep.

AKI seisukoht on, et teadaanne peaks internetis üleval rippuma senikaua, kuni avaldamise eesmärk on täidetud. Pärast seda peaks teadaande avaldaja selle kas enda algatusel või asjassepuutuva isiku nõudel arhiveerida laskma.

Riigi Teataja seaduse täiendamise vajalikkust rõhutas inspektsiooni peadirektor ka mulluses aastaettekandes põhiseaduskomisjonile ja õiguskantslerile. Põhiseaduskomisjon nõustus Riigi Teataja seaduse muutmise algatamisega.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700