11. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet arestib masinlikult

Kui mullu saatis maksuamet välja keskmiselt 10 000 pangakonto aresti kuus, siis uue elektroonilise võlahaldussüsteemi abiga on amet selle aasta kahe kuu jooksul välja saatnud juba 55 000 aresti.

Likvideerimisel oleva Revo Auto juhatuse liige Jaanus Lauri ütles, et maksuamet on tema firma kontosid arestinud. "Häda on selles, et arest pannakse kiiresti peale, aga konto arestist vabastamisega tekib probleeme."

"Tasusime kogu maksuvõla ära, kuid konto vabastamine võtab aega. Siis peab ise väga palju helistama ja küsima, et millal jne - arestist vabastamisega on maksuametil aega küll," kritiseeris ettevõtja.

"Maksuamet ei põhjenda seda, miks konto aresti alt vabastamine nii kaua aega võtab. See on lihtsalt tugevama õigus. Ettevõtete kontode arestimisel peaks maksuamet vaatama iga juhtu eraldi, kas on tegemist maksupetturiga või ei ole," sõnas Lauri.

Maksuamet ründab kiiresti

Võidusõidutehnika OÜ juht ja omanik Valter Teppan rääkis, et maksuamet tühistas firmaga sõlmitud maksuvõla ajatamislepingu ja esitas nõude maksude tasumiseks 10 päeva jooksul.

"Ootamata ära meie otsuse vaidlustamiseks seaduses antud 30 päeva, asus maksuamet rünnakule ja arestis firma kõik pangakontod võlgu oleva summa neljakordses mahus," ütles Teppan. "Olin 116 000 krooni võlgu, kuid tegelikult pandi kinni 480 000 krooni. Firma on tegutsenud juba 1989. aastast, kuid selline maksuameti käitumine on esmakordne," lisas ta.

OÜ E-jurist juht Reet Rattur kinnitas, et ettevõtjad on pöördunud nende poole sarnaste küsimustega. "See tendents on ilmnenud viimase poole aasta jooksul. Rohkem on selliseid küsimusi päevakorda tulnud eelmise aasta lõpust," sõnas Rattur.

"Oleme kuulnud, et isegi väiksema maksuvõlgnevuse korral on maksuamet asunud kiirelt firma kontosid arestima. Tagatise meetmeid on hakatud rakendama rohkem kui varasematel aegadel," kinnitas Rattur.

Maksuameti maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets selgitas, et amet ei ole muutnud maksuvõla ajatamise ega sissenõudmise põhimõtteid.

"Selle aasta algusest rakendus täies mahus tööle maksuameti uus elektrooniline võlahaldussüsteem, mis võimaldab automatiseeritult teha standardseid toiminguid, nagu massteavitus, kontode arestimine ja palju muud, mis varem nõudis käsitsitööd," sõnas Lillemets.

Töö on efektiivsem

"Süsteem ise ei saada automaatselt välja pangakonto areste, vaid me oleme oma elektroonset süsteemi nii palju täiendanud, et süsteem annab võimaluse teateid massiga välja saata," rääkis Lillemets.

"Sama ajakuluga, mis läks eelmisel aastal ühe haldusakti väljasaatmiseks, saame praegu saata välja 100 haldusakti," selgitas ta.

Tema sõnul toetab süsteem kõike - süsteem annab nimekirjad ette ja maksuametnik vajutab ainult nuppu ja 10 minutiga tuleb 100 korraldust välja. Varem sai maksuamet 10 minuti jooksul tehtud vaid ühe.

"Kui ettevõtja siiski 20 päeva jooksul reageerib, on endiselt võimalus ka ajatamisgraafikut sõlmida. Ning isegi siis, kui kontod on arestitud, saab meie poole pöörduda, et võlga ajatada," selgitas Lillemets.

"Ma pole nõus arvamusega, et oleme karmimaks muutunud - oleme kiiremaks muutunud, ja me jõuame praegu iga võlani," ütles maksuametnik.

"Meie eesmärk on tagada aus konkurents, et me nõuame kõikidelt võlad sisse. Olenemata sellest, kas võlg on väike või suur," lisas ta. Lillemetsa sõnade kohaselt ütleb seadus, et maksuamet peab konto vabastama arestist kolme tööpäeva jooksul ja seda amet ka teeb.

"Kahjuks arestist vabastamine ei käi nii kiirelt, siin loeb pankade võimekus, meie võimekus, kuid me arendame praegu ka e-aresti, et pankadega suhtlemine oleks senisest kiirem," rääkis Lillemets.

Maksuameti kinnitusel saab konto arestimisel määravaks see, et juriidiline isik pole maksuvõla teate saamisest 20 päeva jooksul reageerinud, mitte võlgu olev summa.

Kommentaarid

Automatiseeritud süsteem ei ole väga hea lahendus, sest maksuhalduriga oli võimalik nõu pidada ja läbi rääkida, mitte et mingi infosüsteem teeb virtuaalseid liigutusi ja ettevõtja avastab mingil hetkel, et tal on kontod kinni. Peab tunnistama, et teavitustöö selle muudatuse kohta on jäänud täielikult tegemata. Pole näinud ühtegi teadet selle kohta, et maksude sissenõudmise kord on kuidagi muutunud, karmistunud ja kiirenenud.

Kindlasti ei tohi selliseid muudatusi ellu viia ilma teavitustööta. Sellist olukorda ei saa kuidagi heaks kiita - igasugused vahendid teatud olukorras on õigustatud, juhul kui nende suhtes on olemas ühiskondlik konsensus või vähemalt on erinevad sotsiaalpartnerid rääkinud, arutanud ja milleski kokku leppinud.

Praegusel juhul sellised ühepoolsed üllatused toovad ainult halba. Maksuamet kreeditorina on alati eelistatud olukorras, aga kui selle tulemusena külmutatakse ettevõtte käibevahendid ja tal jäävad olulised äriga seotud kohustused täitmata, siis see firma võib järgmisel päeval olla pankrotis ja siis ei saa riik ikkagi midagi kätte. Jõuliselt läbi konto arestimise võlgade sissenõudmine võib tekitada pealesunnitud pankrotilaine. Mingid sanktsioonid ei tohi olla kunagi automaatsed, alati peab teada saama, miks tekkisid makseraskused ja maksuvõlg.

Marko Saag, Advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid jurist

Pärast maksuotsuse jõustumist antakse tasumata maksuvõlg menetleda sissenõudmise osakonnale. Maksuhalduril on õigus anda maksukohustuslasele korraldus tasuda maksuvõlg 10 päeva jooksul korralduse saamise päevast arvates, kuid korralduse tegemine ei ole kohustuslik.

Kui maksuhaldur annab siiski esmalt korralduse, on sellise korralduse puhul tegemist haldusaktiga, mida on võimalik vaidlustada 30 päeva jooksul.

Korralduse vaidlustamisel ei saa vaidlustada enam jõustunud maksuotsust, vaid sundtäitmise korraldust eraldi. Kui korralduses on antud 10päevane tasumise tähtaeg, oleks vaidlustamise aluse korral mõistlik see vaidlustada esimeste päevade jooksul koos taotlusega peatada sundtäitmine.

Maksukorralduse seaduse N131 alusel on maksuhalduril õigus anda krediidiasutusele korraldus arestida võlgniku pangakonto või kanda tema pangakontolt raha üle maksuhalduri pangakontole maksuvõla summa suuruses.

Viimasel ajal on jäänud mulje, et pigem minnakse pangakonto arestimise teed, mitte ei kasutata maksuvõla summa suuruses ülekandmist. Ka ei ole harvad juhtumid, kus juriidiliste isikute puhul arestitakse pangakonto kogu ulatuses, mitte vaid maksuvõla ulatuses.

tasub teada

Maksuametil mitu võimalust võla nõudmiseks

Maksukorralduse seaduse paragrahv 130 järgi on maksuhalduril õigus sooritada järgmisi toiminguid:

taotleda kinnisasja käsutamise keelumärke kandmist kinnistusraamatussetaotleda ehitise kui vallasasja käsutamise keelumärke kandmist ehitisregistrissetaotleda sõiduvahendi käsutamise keelumärke kandmist vastavasse registrissetaotleda laeva käsutamise keelumärke kandmist laevakinnistusraamatusseanda korraldus väärtpaberite või väärtpaberikonto blokeerimiseks vastavalt Eesti väärtpaberite keskregistri seaduses sätestatuletaotleda hüpoteegi seadmist kinnisasjale või laevakinnistusraamatusse kantud laevale või tsiviilõhusõidukite registrisse kantud õhusõidukile, hüpoteegi suhtes kohaldatakse kohtuliku hüpoteegi regulatsioonipöörata sissenõue rahalistele nõuetele ja varalistele õigustele maksukorralduse seadusega või täitemenetlust reguleerivate õigusaktidega sätestatud korrasMillal pangakonto arestitakseKui täna on maksetähtaeg ja võlga ära ei tasuta, siis on homme võlglase e-postkastis teade, et võlg on tasumata.Võlg tuleb tasuda 5 päevaga. Kui ei tasuta, siis saadetakse kohe korraldus võlg ära maksta ja antakse 10 päeva aega.Juriidilisele isikule lisandub veel 5 päeva kättetoimetamise aega.Kokku on korralduse väljastamisest võla tasumiseni 20 päeva ja kui selle ajaga ei tasuta, siis arestitakse konto nõude suuruses.

 

 

 

 

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700