Autor: Lemmi Kann • 8. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märtsikuine ajakiri RP peagi valmis!

Sel nädalal jõuab lugejateni märtsikuine RP, kus kirjutatakse uuest e-aruandluskeskkonnast - miks selline muudatus tehti, milline on oluline info aruannete täitmisel ja mida uut on e-aruandluskeskkonnas oodata märtsikuus.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse teenuste osakonna peaspetsialist Heilika Kutsch kirjutab, et E-aruandluskeskkond ei ole tont, keda karta ja ehkki e-keskkonnaga harjumiseks läheb aega, kaaluvad selle plussid üles miinused.

Assets RMP finantsjuht Ave Sepik jätkab MTÜ raamatupidamise eripärade tutvustamist. Seekord on teemaks sihtfinantseerimine ja tulumaksusoodustusega nimekirja pääsemine. Nimelt peab valitsuse pakutava abi kasutamiseks ühendus täitma kindlad kriteeriumid ning oskama õigesti kajastada nii sihtfinantseeringute saamist kui ka tagastamist. Tulumaksusoodustus võimaldab ühingul mitmeid kulutusi teha maksuvabalt – selleks peab aga pääsema tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja.

Ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna kirjutab ettevõtte ülemineku protseduurist kohtulahendite valguses. Ettevõtte ülemineku korral säilitab majandusüksus oma identiteedi ja on võimeline iseseisvaks majandustegevuseks samal või sarnasel tegevusalal. Kui uus omanik võtab ettevõtte varaga ette midagi põhimõtteliselt erinevat, võib kohus otsustada, et tehing oli ettevõtte üleandmisest väiksemas suurusjärgus.

Advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN vandeadvokaat Pirkko-Liis Harkmaa ning advokaat ja maksukonsultant Maret Hallikma lahkavad maksuriske, mis võivad üles kerkida käsundus- või töövõtulepingu korral. Nad märgivad, et käsundus- või töövõtulepingu sõlmimine võib olla põhjendatud, kui tööl on mingi käegakatsutav tulemus, näiteks annab töötegija tööandjale üle parandatud arvuti. Siiski tasub arvestada, et äriühingut võivad maksukoormuse vähendamise asemel tabada lisaväljaminekud.

Omad maksuriskid kerkivad üles ka lähetuste puhul. Pikaajalise välisriigis töötamise korral tuleb tööandjal arvestada, et tal võib tekkida tulumaksu ja sotsiaalkindlustusmaksete tasumise kohustus välisriigis, kirjutavad KPMG Baltics AS-i maksunõustajad Liina Mauring ja Erle Laasberg.

Jätkub Raamatupidamise algkursus, mis on jõudnud 6. osani. Töötasu arvutamise põhimõttetest kirjutab, nagu ikka, Tiina Metsalu - raamatupidaja peab oskama arvutada keskmist tööpäeva- ja kalendripäevatasu ning maksud õigesti kinni pidama. Sellest aastast arvestatakse puhkust kalendriaasta põhiselt.

Raamatupidamise Praktik tuletab ka meelde, millised on maksumäärad 2010. aastal, kohustusliku kogumispensioni makse 2010. aastal, maamaksuseaduse muudatused 2010. aastal ning kuidas käib 2009. aasta tulude deklareerimine.

Sisekaitseakadeemia finantskolledži maksunduse ja tolli õppetooli juhataja-lektor Tõnis Elling valgustab käibemaksukohustuslaseks registreerimist Leedus. Meeldetuletuseks - Raamatupidamise Praktiku 2009. aasta novembrinumbris kirjutas OÜ Rimessi maksukonsultant Kaja Tamm käibemaksukohustuslaseks registreerimise probleemidest Eestis. Seekord siis sellest, kuidas on meie lõunanaabrid käibemaksukohustuslaseks registreerimise korraldanud.

Headel aegadel vaadatakse riskide maandamisele ning likviidsuse hoidmisele ja parandamisele läbi sõrmede. Heitlikel aegadel võib selle teema tähelepanuta jätmine tähendada aga raha kaotust või isegi pankrotti, märgib SEB, rahavoogude

juhtimise osakonna juht Kristiina Koel, kes kirjutab, kuidas maandada riske ja parandada likviidsust.

SEB Liisingu suurklientide osakonna juhataja Sven Randoja tutvustab faktooringu võimalusi - paljud Eesti ettevõtted kasutavad majandustegevuse rahastamiseks faktooringut, aga ka ostja võib sellest teenusest kasu lõigata, sest maksetähtajad pikenevad.

Märtsikuise Raamatupidamise Praktiku persooniks on Sven Siling - raamatupidajate seas tuntud sportliku vaimuga koolitaja ja audiitor. Oma sportlikest kogemustest on ta õppinud, et tuleb olla kannatlik ja oodata õiget hetke – nii on loota ka häid tulemusi.

Ajakirja Raamatupidamise Praktik toimetus ja raamatupidaja.ee soovivad kõigile kaunist kevade algust! Päevad on pikemad ja päikesevalgust jagub nüüd juba ka töövälisele ajale!

Ajakirja RP saab tellida SIIN .

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700