Autor: Lemmi Kann • 26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiguskantsler: töövaidlused tuleb lahendada kiiresti

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul ei mahu enamik töövaidlusi seaduses sätestatud aja piiridesse, mis võib tekitada vajaduse muuta töövaidluse lahendamise seadust, et tähtaeg oleks realistlikum, kuid siiski võimalikult lühike.

Õiguskantsler saatis soovituse õiguspärasuse ja hea halduse tava järgimiseks Tööinspektsioonile, milles soovitas koostöös Sotsiaalministeeriumiga kiiremas korras võtta kasutusele meetmed, mis võimaldaksid töövaidluskomisjonidel isikute avaldusi kiiremini lahendada.

Teder viis veebruaris läbi kontrollkäigu Tööinspektsiooni, et saada ülevaadet, kas ja kuidas järgib Tööinspektsioon isikute pöördumistele vastamisel põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtet ning hea halduse tava. Õiguskantsler avaldas Tööinspektsioonile läbivaadatud 2009. aasta dokumentatsiooni põhjal tunnustust, kuna inspektsioon on isikute pöördumistele vastamisel reeglina järginud põhiõiguste ja –vabaduste tagamise põhimõtet ning hea halduse tava.

Samuti väärib Tederi sõnul tunnustamist asjaolu, et inspektsiooni ametnikele ei tundu inimese pöördumisele vastamise tähtaja järgimine pelgalt formaalsusena, vaid inimesele on vastatud reeglina kiiresti.

Vaidlused ei mahu seaduses sätestatud tähtaja sisse

Küll aga on õiguskantsleri hinnangul murettekitav Töövaidluskomisjonidele esitatud avalduste läbivaatamisega seonduv. Teder juhtis tähelepanu sellele, et enamik töövaidluskomisjone ei suuda avalduste läbivaatamisel järgida individuaalse töövaidluse lahendamise seaduses sätestatud tähtaega, mille kohaselt tuleb töövaidluskomisjonile esitatud avaldus töövaidluskomisjonis läbi vaadata hiljemalt ühe kuu jooksul, arvates avalduse saabumisele järgnevast päevast.

"Põhiseadusest tuleneb igaühe õigus korraldusele ja menetlusele. Selle üheks osaks on isiku õigus heale haldusele. Hea halduse ning ka õiglase õigusemõistmise oluline põhimõte on tegutsemine mõistliku aja jooksul. Teisisõnu on inimesel õigus eeldada, et teda puudutav küsimus otsustatakse mõistliku aja möödudes ning küsimuse lahendamisega ei viivitata ega venitata põhjendamatult," märkis Teder.

Õiguskantsler rõhutas, et avaliku võimu organ on kohustatud oma ülesandeid täites pidama kinni seaduses ettenähtud tähtaegadest.

"Kui seadus näeb menetluse teostamiseks ette kindla tähtaja, tuleb menetlemisel lähtuda eelkõige konkreetse asja keerukusest, tegutsedes viivitamatult, kuid jäädes õigustloovas aktis esitatud tähtaja raamesse. Seega juhul, kui töövaidluskomisjonid ei järgi neile esitatud avalduste läbivaatamisel seaduses sätestatud tähtaega, tuleb nende tegevust pidada õigusvastaseks," ütles Teder.

„Mõistan, et töövaidluskomisjonidel ei ole käesoleval ajal võimalik töövaidlusi läbi vaadata individuaalse töövaidluse lahendamise seaduses sätestatud tähtaja jooksul“, märkis Indrek Teder.

„Põhjusteks võivad olla lahendatavate asjade arv ja keerukus ühelt poolt ning selle töö tegemiseks ettenähtud isikute (töövaidluskomisjonide) arv teiselt poolt. Samas leian, et töövaidluste läbivaatamiseks ettenähtud isikute (töövaidluskomisjonide) arvuga ei saa siiski õigustada seaduses sätestatud tähtajast kõrvalekaldumist," lisas ta. 

Indrek Teder on seisukohal, et isik peab töösuhetest tulenevates vaidlustes saama lahenduse mõistliku aja jooksul. Seetõttu soovitab õiguskantsler Tööinspektsioonil koostöös Sotsiaalministeeriumiga kiiremas korras võtta kasutusele meetmed, näiteks suurendades töövaidluste läbivaatamiseks ettenähtud isikute (töövaidluskomisjonide) arvu, tagamaks töösuhetest tulenevate vaidluste läbivaatamine mõistliku aja jooksul.

Juhul kui töövaidluskomisjonide võimekuse tõstmiseks ei jätku siiski ressurssi või kui individuaalse töövaidluse lahendamise seaduses sätestatud tähtaegade järgimine on ebareaalne näiteks lahendatavate asjade keerukuse tõttu, tuleb õiguskantsleri hinnangul vastavalt muuta individuaalse töövaidluse lahendamise seadust, muutes töövaidluste lahendamise tähtaja küll realistlikumaks, kuid sätestades selle siiski võimalikult lühikesena.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700