26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiiside laekumine kukkus veebruaris 80%

Aktsiise on 1-21. veebruar laekunud riigieelarvesse 485,2 miljonit krooni, mida on 23 protsente vähem kui eelmise aasta veebruaris ja koguni 80% vähem kui käesoleva aasta jaanuaris, nähtub maksu- ja tolliameti statistikast.

Suure aktsiisilaekumise languse taga olid ettevõtjad, kes ostsid enne aktsiisimäärade tõusu (1. jaanuarist kerkisid nii tubaka, alkoholi kui ka kütuse aktsiismäärad) laod odavama maksumääraga kaupa täis.

Sellest tulenevalt langesid veebruaris praktiliselt nulli tubaaktsiisi numbrid, mida voolas eelarvesse kõigest 2,7 miljonit krooni ehk 99,7% vähem kui jaanuaris.Alkoholiaktsiisi on sel kuul makstud 68,9 miljonit krooni (-86,6% võrreldes jaanuariga) ja kütuseaktsiisi 374,8 miljonit krooni (-66%).

Ainsa aktsiisina on enam eelarvesse laekunud elektriaktsiisi, mida maksti veebruaris 38,8 miljonit krooni ehk 10% enam kui eelmisel kuul. Elektriaktsiisi laekumine peaks paranema ka järgnevatel kuudel, kuna alates esmaspäevast (1. märtsist 2010.) tõuseb aktsiisimäär 40% (50 kroonilt 70 kroonini megavatt-tunni kohta).

Ehkki sotsiaalmaksu laekumise tähtaeg oli juba 10. veebruaril liikus möödunud nädalalal riigikaukasse veel veidi sotsisaalmaksu juurde ning 21. veebruariks oli koos 1,97 miljardit sotsiaalmaksukooni ehk 14,9% vähem kui eelmisel aastal.

Tulumaksu laekus 1-21. veebruarini riigieelarvesse 499,5 miljonit krooni, kuid siin on kuu lõpus ette näha veel suuri muutusi, kuna 23. veebruaril alustas Maksu- ja Tolliamet enammakstud tulumaksu tagastamist ja tänaseks on raha tagasi kantud juba ligi 600 miljonit krooni.

Veebruarikuu käibemaksu laekumise kohta hetkel veel järeldusi teha ei saa, sest sel kuul oli käibemaksu tasumise tähtpäev 22. veebruar.

21. veebruariks oli käibemaksusaldo veebruari lõikes 714 miljoni krooniga miinuses ehk Maksu- ja Tolliamet oli rohkem käibemaksu ettevõtjatele tagastanud kui ise kogunud.

Autor: Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700