19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks tolliformaalsuste teostamisega seotud ettevõte peaks omama volitatud ettevõtja (AEO) staatust

Kes võib taotleda

Alates 1. jaanuarist 2008 on igal Euroopa Ühenduse tolliterritooriumil asutatud ettevõtjal, kes oma äritegevuse käigus puutub kokku tollitoimingutega, võimalik taotleda volitatud ettevõtja (edaspidi AEO) staatust. Taotlejateks võivad olla tootjad, eksportijad, importijad, laopidajad, vedajad, tolliagentuurid, ekspediitorid jne. AEO staatus antakse AEO sertifikaadi väljastamisega. AEO sertifikaat annab tunnistust, et tegemist on usaldusväärse partneriga tarneahelas. Volitatud ettevõtja staatust tunnistatakse kõigis Euroopa Ühenduse liikmesriikides ning taotlusi AEO staatuse saamiseks menetletakse tolli poolt erinevates liikmesriikides ühistel alustel. Euroopas oli 2010. aasta alguseks väljastatud üle 1500 AEO sertifikaadi, Eestis 7 .

Milliseid kriteeriume peab taotleja täitma

AEO staatuse saamiseks peab ettevõte vastama tollieeskirjade täitmise, raamatupidamisstandardite, maksevõime ning turvalisuse ja julgeoleku standarditega seotud kriteeriumidele. Volitatud ettevõtjale esitatavate turvalisus- ja julgeolekustandardite väljatöötamisel lähtuti Maailma Tolliorganisatsiooni (WCO) turvalisus- ja ohutusstandardite raamistikust SAFE (Framework of Standards to Secure and facilitate Global trade). AEO kontseptsiooni arenemise eesmärgiks on turvaliste tarneahelate tekkimine, mis hakkaksid põhiosas moodustuma AEO staatusega isikutest.

Milliseid soodustusi saab kasutada

Volitatud ettevõtja staatus annab tollitoimingute läbiviimisel soodustusi. Sertifikaat näeb ette kergemat juurdepääsu tollialastele lihtsustustele (AEOC sertifikaat) või annab hõlbustusi seoses turvalisuse ja julgeoleku kontrolliga (AEOS sertifikaat). Lisaks on soodustusi, mida saavad kasutada kõigi kategooriate volitatud ettevõtjad, näiteks vähem füüsilisi ja dokumendikontrolle, kontrollimise korral eelisjärjekorras käitlemine, võimalus taotleda sellise kontrolli läbiviimist ettevõtjale sobivas kohas. Ettevõtjad saavad taotleda ka ühissertifikaati, mis hõlmab kõiki eelnimetatud soodustusi (AEOF sertifikaat).

Ettevõtjate investeeringud oma turvalisuse ja julgeoleku standardite parandamiseks võivad luua kaudseid hüvesid: vähem vargusi ja kadusid, vähem hilinenud vedusid, parem plaanimine, lojaalsemad kliendid, pühendunumad töötajad, vähem turvalisuse ja julgeolekuga seotud vahejuhtumeid, tarnijate väiksemad kontrollikulud ja parem koostöö, vähem kuritegevust ja vandalismi, suurem turvalisus ja teabevahetus tarneahelas osalejate vahel.

AEO staatuse tunnustamine

Lisaks AEO staatuse tunnustamisele kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide poolt näeb Euroopa Ühenduse seadusandlus ette AEO staatuse tunnustamist ka kolmandates riikides, kes tunnustavad WCO poolt väljatöötatud turvalisus- ja ohutusstandardite raamistikku SAFE. Turvalisus- ja ohutusstandardite integreerimine on väga oluline, sest volitatud ettevõtja staatuse vastastikust tunnustamist ei saa tagada kogu maailmas heakskiidetud ühise aluseta. Asjahuviliste riikidega sõlmitakse vastastikuse tunnustamise lepingud, mis võimaldavad soodustusi ka nende riikide ettevõtetele Euroopa Ühenduses. Jaapan ja USA on esimesed riigid, kellega lepingud sõlmitakse. Huvi AEO programmi vastu näitavad ka teised WCO liikmed.

Rohkem informatsiooni AEO staatuse kohta saab e-koolituse kaudu, mille saab alla laadida Euroopa Komisjoni kodulehelt SIIN

Artikkel ilmus MTA Kliendilehes .

 

Autor: Lemmi Kann, Ülle Aas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700