ÄP Käsiraamatute foorum: kahju hüvitamine omanike poolt

Küsimus: Esialgsete prognoosi kohaselt Ettevõte lõpetab majandusaasta kahjumiga ning on tekkinud raskusi omakapitali täitmisega vastavalt ÄS nõuetega.Osanike koosolekul otsustati kahjum osanike poolt vastavalt osalusele ettevõttele hüvitada ja kanda muudesse ärituludesse.

Kas ja kuidas sellist nõuet Osaühing oma raamatupidamises kajastada saab?

Vastus: Kui vara vähenemisel on omanikud võtnud vastu otsuse katta kahjum rahaliste sissemaksetega, siis seda ei saa aktsiaselts/osaühing kajastada oma raamatupidamisarvestuses enne, kui see summa ka kassaliselt laekub.

Sissemaksete kassalisel laekumisel ei kajastata seda vastavalt RTJ 1 p 24-le mitte tulu, vaid bilansis omakapitali koosseisus eelmiste perioodide kahjumi vähendusena või eraldi real nimetusega Omanike sissemakse omakapitali.

Majandusaasta aruandega koos tuleb esitada vastavasisuline kahjumi katmise otsus ning ka tegevusaruandes seda kirjeldada.

Täiendusena võib lisada, et maksuaspektist võiks kaaluda vara vähenemise korral kasutatavate abinõude alternatiivseid variante, nt aktsia/osakapitali suurendamist.

Maksustamisel tekib erinevus äriühingu poolt tulevikus tekkida võiva kasumi jagamisel. Kahjumi katmise sissemaksete korral kuulub kasumi hilisem jagamine maksustamisele st tehtud sissemakseid (omaniku kulu) ei võeta dividendide (omaniku tulu) maksustamisel arvesse.

Aktsia/osakapitali praeguse suurendamise variandi korral ei maksustata aktsiakapitali hilisemal vähendamisel omanikele tehtud väljamakseid tehtud sissemakse ulatuses st omaniku tulu maksustamisel võetakse arvesse tema kulu.

Vastas BDO Eesti AS

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad