ÄP Käsiraamatute foorum: koondamine ja töövõimetus

Küsimus: Kui töötaja on tööle asunud 2004. aastal, selle aja sees oli 1,5 aastat lapsehoolduspuhkusel ning nüüd on tekkinud vajadus tema koondamiseks, siis kas etteteatamistähtaeg on 60 päeva  või võib lepingu peatumise aja maha arvata ja teatada 30 päeva ette?

Vastus: Etteteatamisaeg on sõltuvuses töösuhte kestusest. Ka lapsehoolduspuhkuse ajal oli töötajal kehtiv töösuhe tööandjaga ning seda aega ei arvata tema töösuhte kestusest maha. Seega töötajale, kes töötab tööandja juures alates 2004. aastast, kohaldatakse 60päevast etteteatamist.

Küsimus: Kauaaegne töötaja (soodustingimustel vanaduspensionär) viibis üle 5 kuu haiguslehel ja nüüd esitas tööandjale töövõimetuslehe, mille alusel talle on määratud SKA otsusega püsiv töövõimetus. Kuidas peab tööandja käituma?

Vastus: Kui töötaja on olnud pikalt haiguslehel ning nüüd on tal kindlaks määratud püsiv töövõimetus, siis tööandjal on võimalik tööleping töövõime vähenemise alusel terviseseisundi tõttu (TLS § 88 lg 1 p 1) üles öelda, kui terviseseisundi taoline muutumine ei võimalda töösuhet jätkata. Samuti on töötajal võimalik ise soovi korral tööleping erakorraliselt TLS § 91 lg 3 alusel, kui terviseseisund ei lase tal tööd jätkata. Kui töötaja vaatamata püsiva töövõimetuse tõttu suudab edasi töötada ning kumbki pool ei soovi töölepingut lõpetada, võivad pooled töösuhet ka jätkata.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad