ÄP Käsiraamatute foorum: välisaktsiate mitterahaline sissemakse

Küsimus: Kuidas kajastada 51% välisaktsiate mitterahalist sissemakset majandusaasta keskel ja kas tuleb koostada siis konsolideeritud majandusaasta aruanne?

Vastus: RTJ 11 p 8 kohaselt loetakse tütarettevõtteks kõiki ettevõtteid, mida kontrollitakse teise ettevõtte (emaettevõtte) poolt. Kontrolli olemasolu eeldatakse juhul, kui emaettevõtte omanduses on otse või tütarettevõtete kaudu rohkem kui 50% tütarettevõtte hääleõigusest. Seega teie küsimuse puhul on tegemist tütarettevõtte osade soetamisega. Eeldades, et soetus on toimunud sõltumatutelt osapooltelt, kajastatakse antud tehingut ostumeetodil, mille rakendamist kirjeldab RTJ 11 p 17 -50.

Raamatupidamise seaduse kohaselt tuleb koostada majandusaasta lõppedes konsolideerimisgrupi majandusaasta aruanne kõigil raamatupidamiskohustuslastel, kellel on valitsev mõju teise raamatupidamiskohustuslase üle (valitsev mõju võib muu hulgas tuleneda suuremast kui 50%-lisest osalusest konsolideeritava üksuse hääleõiguses).

Samas on raamatupidamise seaduse § 29 toodud mõned erandid, kes on  konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande koostamise kohustusest vabastatud:

1) äriühing, kelle aktsiate või osadega esindatud häältest vähemalt 90% kuulub Eestis registreeritud konsolideerivale üksusele, kes on kohustatud koostama ning avalikustama konsolideerimisgrupi auditeeritud majandusaasta aruande;

2) äriühing, kelle aktsiate või osadega esindatud häältest vähemalt 90% kuulub lepinguriigis registreeritud konsolideerivale üksusele, kes on asukohamaa seaduste kohaselt kohustatud koostama ning avalikustama konsolideerimisgrupi auditeeritud majandusaasta aruande;

3) konsolideeriv üksus, kelle vähemalt kaks järgmisest kolmest konsolideeritud näitajast aruandeaasta bilansipäeva seisuga on väiksemad kui: äriühingul müügitulu (netokäive) ja teistel raamatupidamiskohustuslastel tulu 10 miljonit krooni, bilansimaht 5 miljonit krooni ja töötajate arv 10;

4) konsolideeriv üksus, kelle konsolideeritavate üksuste bilansimahud kokku ei ületa 5% konsolideeriva üksuse bilansimahust ja müügitulu ei ületa 5% konsolideeriva üksuse müügitulust.

Vastas BDO Eesti

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad