Autor: Lemmi Kann • 11. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrk: müügimaks on riigi otsustest tulenev reaalsus

Tallinna abilinnapea Eha Võrk ütleb selgituseks linnavolikogu Reformierakonna fraktsioonile ja selle esimehele Remo Holsmerile, et pealinnas eeloleval suvel kehtestatav müügimaks ei ole mingi eksperiment, vaid keskvalitsuse otsustest tulenev reaalsus.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul ei ole Tallinnas kehtestatav müügimaks ühe omavalitsuse sundkäik või kinnisidee, vaid üks võimalik katteallikas keskvalitsuse tehtud ränkadele otsustele ja kärbetele.

„ Ilmselgelt peab iga omavalitsus otsima tänasel päeval alternatiive oma eelarve täitmiseks – kui riik vähendab kohalikele omavalitsustele eraldatavat tulumaksuosa ning tõstab samas kogu riigis aktsiisi- ja käibemaksu, siis kuidas saaksidki omavalitsused sellises situatsioonis oma eelarvet täita ilma täiendavaid katteallikaid otsimata,“ ütles Võrk.Võrk lisas, et erinevalt keskvalitsuse kehtestatud käibemaksu kaheprotsendilisest või aktsiisimäära tõusust, mis mõjutas kõiki eluvaldkondi terves riigis, ei tõsta pealinnas kehtestatav müügimaks ravimite, osade toiduainete ja lastekaupade ehk eelkõige nende kaupade-teenuste hindu, mis on eluliselt olulised ka majanduslikult kõige raskemas seisus olevatele linlastele.

Võrgu sõnul ei ole kaugeltki välistatud, et olemasolevatele ja peagi lisanduvale pealinnale, täieneb müügimaksu kehtestavate omavalitsuste nimekiri veelgi.

„Ka Rahvusvaheline Valuutafond ehk IMF on soovitanud Eestile kasutada senisest enam eelarve stabiliseerimiseks kohalikke makse. Niisamuti väljendas reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi eelmise aasta 4. detsembril Harjumaa omavalitsuste liidu nõupäeval väga selgelt oma seisukohta, öeldes, et ta ei pea müügimaksu halvaks. Ministri sõnul oleks suisa kasulikum, kui kõik omavalitsused teeks seda koos – piirkond kehtestamisel peaks olema sarnane – ütles minister toona nõupäeval küsimustele vastates,“ rääkis Võrk.

 Abilinnapea sõnul tuleks Reformierakonnal ning selle linnavolikogu fraktsiooni esimehel esmalt visata pilk peeglisse, enne kui hakata eelnõusid algatama ja tõsistel teemadel arutlema.

„Jääb arusaamatuks, miks ei kutsunud Holsmer oma erakonnakaaslasi Toompeal aasta tagasi vähendama kulutusi, vaid selle asemel tõsteti makse ning roniti veelgi sügavamale maksumaksja ja omavalitsuste taskusse,“ ütleb Võrk.„Kui Holsmeri hinnangul tuleks Tallinna müügimaksu kehtestamise plaan lugeda läbikukkunud eksperimendiks, siis võiks läbikukkunud eksperimendiks pidada ka Toompeal valitsevat valitsust,“ lisas abilinnapea.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700