Autor: Lemmi Kann • 11. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumaksja vaenlaseks kuulutati maksuameti juht Enriko Aav

Maksumaksjate liit valis eelmise aasta maksumaksja vaenlaseks maksu- ja tolliameti juhi Enriko Aava, maksumaksja sõbraks tunnistati õiguskantsler Indrek Teder.

Aav pälvis tiitli maksumaksjale kulukate kohtuprotsesside, ameti saamatu töökorralduse ja läbikukkunud mainekujundusprojektide eest.

Sylvesteri kohtuasjas kaotas riik intresside ja kohtukuludena ligi 200 miljonit krooni. Maksumaksjate liit leidis, et maksuamet ei õpi oma vigadest, läheb liiga kergekäeliselt kohtusse asjadega, kus sarnaseid vaidlusi on juba varem kaotatud, samuti on paljudes maksuvaidlustes maksuamet käitunud pahatahtlikult, püüdes teist poolt või kohut eksitusse ajada, taganeda varem antud lubadustest või eitada enda väljaöeldut.

Samuti heidab maksumaksjate liit ette, et maksuamet jagab maksumaksjatele moonutatud infot, kodulehel ei ole piisavalt juhendmaterjale, peaaegu üldse ei tutvustata näiteks Riigikohtu lahendeid.

"Jääb mulje, justkui varjaks MTA maksumaksjate eest infot lootes, et maksumaksjad ei tunne oma õigusi ja jätavad ebaseaduslikud maksuotsused vaidlustamata. Samuti on ette tulnud, et MTA kodulehel tehakse tagasiulatuvalt muudatusi või on väljas korraga mitu erineva sisuga teksti," nendivad maksumaksjad.

Maksuhalduri paturegistrisse mahuvad ka maksuametnike koordineerimata töö, mistõttu isegi kohtus esinedes ei suuda revident ja jurist alati ühist keelt leida. Samtui antakse maksumaksjate küsimustele antakse eri aegadel ja eri kohtades erinevaid vastuseid.

Riigikontroll on tähelepanu juhtinud sellele, et maksuvõlgade sissenõudmise süsteem ei tööta korralikult, võlgu hakatakse sisse nõudma liiga hilja ja puuduvad selged käitumispõhimõtted, kuidas võlgadele reageerida. Nii on juhtunud, et mõnele maksumaksjale rakendatakse sanktsioone juba väikese viivituse korral, samal ajal jäetakse paljudele kuritahtlikele maksuvõlgadest kõrvalehoidumise juhtumitele üldse reageerimata.

Maksuametile heidetakse ette ka ebapiisavat koostööd ametiühinguga, kus maksuhaldur püüab maksu- ja tolliametnike ametiühingu juhti iga hinna eest töölt vabastada. Maksumaksjate liit märgib, et viimasel ajal on tulnud ridamisi kohtuotsuseid maksuameti teenistujate usaldusisikute ja ametiühingujuhi ebaseaduslike koondamiste ja distsiplinaarmenetluste kohta.

"Üsna kummaline oli ka MTA käitumine, kui ettevõtlusvabaduse kaitse sildi all keelduti pankrotistunud kasiinolt tegevusluba ära võtmast, kuigi seadus näeb seda selgesõnaliselt ette," märgivad maksumaksjad.

Maksumaksja sõbra tiitli sai õiguskantsler Indrek Teder suvise käibemaksutõusu vaidlustamise eest. Käibemaksumäära tõus nii lühikese etteteatamisajaga oli vastuolus õiguskindluse põhimõttega. Tänu õiguskantsleri sekkumisele täiendas Riigikogu käibemaksuseadust maksutõusu mõnevõrra leevendavate üleminekusätetega, mis oli ilmselt maksimum, mida tollal oli võimalik saavutada.

Maksumaksja vaenlase nominentideks oli lisaks Aavale esitatud veel peaminister Andrus Ansip ootamatute ja halvasti ettevalmistatud maksutõusude eest, Riigikogu roheliste fraktsioon maksutõusude toetamise eest ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar müügimaksu kehtestamise eest.

Veel oli nominentide seas töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel kahtlase meenehanke eest ja koondamishüvitiste maksmise eest 261 Töötuturuameti ametnikule, kes tegelikult jätkasid tööd Töötukassas ning kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Riigikohtu esimees Märt Rask ametnikele preemiate maksmise eest.

Eelmisel aastal valiti maksumaksja vaenlaseks finantsinspektsioon, maksumaksja sõbraks aga tarbijakaitse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700