Lehis: müügimaksu kaotamine seisab poliitikute otsustamatuse taga

Eesti maksusüsteemi sobimatu müügimaksu kaotamine seisab maksumaksjate liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul poliitikute otsustamatuse taga.

Eelmisel kuul rahandusministeeriumisse müügimaksu asjus selgitustaotluse saatnud Lehise hinnangul on müügimaks seaduses puudulikult sätestatud ning täielikult reguleerimata on kõik maksustamise seisukohast olulised mõisted, alates sellest, mis üldse on kaup või teenus või millal on toimunud müük. Nendele küsimustele maksumaksjate liit rahandusminissteeriumilt selgitust küsiski.

Rahandusministeeriumi vastus Lehise sõnul piisavat selgust majja aga ei toonud.

Rahandusministeeriumi asekantsler Veiko Tali kirjutas oma vastuses Lehisele, et praktikas üleskerkivate küsimustega on kõige pädevam tegelema vastav kohalik omavalitsus, kus müügimaksu määrus kehtestatud on.

“Põhimõtteliselt võiks Tallinn oma müügimaksu määruses defineerida meie poolt küsitud asju, näiteks mis on kaup, millal tekib maksukohustus, kuidas käituda kauba tagastamise korral jne, aga see ei oleks ka siiski päris mõistlik, kui iga vald hakkaks ise neid mõisteid defineerima. See teeks üle Eesti tegutseval kaubandusketil tegevuse ikka väga keeruliseks,” ütles Lehis asekantsleri vastust kommenteerides raamatupidaja.ee-le.

Kirjavahetus rahandusministeeriumiga näitab Lehise hinnangul seda, et müügimaks ei sobi meie maksusüsteemi ja tuleks ära kaotada. “Rahandusministeerium ei ole seda ilmselt pädev ise otsustama ja poliitikud ei ole seni julgenud sel teemal otsust teha,” nentis Lehis.

Maksumaksjate liidu arvates tuleks müügimaks ära kaotada ja selle asemel võiks kohalikele omavalitsustele pakkuda võimaluse kehtestada muid makse, mida oleks lihtsam hallata ja mis oleksid rohkem seotud kohaliku infrastruktuuriga. “Siis saaks ka maksumaksja paremini aru, mille eest ta maksab. Nagu on näiteks praegu reklaamimaks või tänavate sulgemise maks,” märkis Lehis.

“Järgmise sammuna me ilmselt pöördume õiguskantsleri poole ja palume tal uurida, kas kaubandustegevuse seaduse kaudu maksureeglite kehtestamine on kooskõlas õigusselguse põhimõttega. Kindlasti pöördume ka Euroopa Komisjoni poole,” lisas Lehis, kelle hinnangul on müügimaksu näol tegemist "kohalike maksude seaduse praagiga".

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad