ÄP Käsiraamatute foorum: töötasu

Küsimus: Perearst andis lüpsjale tõendi kuuks ajaks kergemale tööle üleviimiseks. Rahuldasime palve ja rakendasime tööle puhkuse asendajana lüpsikarja brigadiri ametikohale. Kas tööandaja peab kindlustame palgaga, mida ta sai  lüpsjana, lüpsikarja brigadiri tasu on poole väiksem?

Vastus: Töölepingu seadus piirab seda töötajate ringi, kellel on õigus nõuda kergemale tööle üleviimist tervislikel põhjustel. Nendeks töötajateks uue seaduse kohaselt on rasedad töötajad ja need töötajad, kellel on õigus rasedus- ja sünnituspuhkusele. Antud juhul on tegemist teisele tööle üleviimisega poolte kokkuleppel ning seadus ei kohusta tööandjat sellisel juhul tagama töötajale endise töökoha järgse töötasu maksmist. Ei ole ka välistatud endise palga säilitamises kokkuleppimine.

Küsimus: Töölepingus on sätestatud, et töötaja töötasu tööülesannete täitmise eest on 3000 krooni kuus, sellele lisanduvad erinevad % müüdud kauba ja laekuva raha pealt. Kas selline töötasu alammäärast (täistööaeg) väiksema summa kokkuleppimine on korrektne. Kas saab sellise töölepingu tingimuse kokkuleppe ettepanekule vastata, et ettepanek on TLSiga vastuolus?

Vastus: Tegemist ei ole seaduses üheselt sätestatud küsimusega. Kindlasti ei tohi tööandja töötajale maksta vähem kui miinimumtasu. Ent kui kokku on lepitud, et üks osa tasust on kindel summa, teine osa sõltub majandustulemustest ja neilt arvestatava tasu kindlaks määramise alused on üheselt selged, ei tohiks nimetatud kokkulepe seadusega vastuolus olla. Enne vastavasisulise kohtupraktika tekkimist ei ole võimalik välistada ka seda, et kohus leiab, et tegemist ei ole seadusega kooskõlas oleva kokkuleppega.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad