Autor: Lemmi Kann • 9. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: töölepingu lõpetamine ja koondamine

Küsimus: Töötajale anti 7,5 aastat vanglaaega. Mida teha tema töölepinguga?Võttes aluseks mõistlikkuse põhimõtte, võiks töötaja töölepingu üles ütelda töötajast tuleneval põhjusel (TLS § 88).Küsimus seotud töötaja sooviga naaseda lapsepuhkuselt oma endisele töökohale.Antud töötaja ametikohustuste täitmiseks palgati täistöökohaga asendaja (tähtajatu leping).Tänaseks päevaks on majanduslik olukord ja töökoormus märgatavalt muutunud ning mõlemale inimesele kahjuks tööd pakkuda pole. Tööandja seiskohalt oleks mõistlikum jätkata koostööd praeguse töötajaga, kui lapsepuhkusel viibinud töötajaga. Millised on tööandja võimalused lõpetada tööleping lapsepuhkuselt naasva töötajaga?

Vastus: Sisuliselt on tegemist koondamise olukorraga, kus ühe töötaja tööleping tuleks erakorraliselt üles ütelda. Oluline on, et vastavalt TLS § 89 lg 5 tuleb eelistada alla 3 aastast last kasvatavat vanemat. Seega oleks vajalik nimetatud kaasuse põhjalikumaks analüüsiks pöörduda juristi poole. Uus TLS ei keela töölepingut üles öelda ajutise töövõimetuse ajal. Seega võib ülesütlemisavalduse töötajale võimalusel kätte toimetada ka haiguse ajal. Kui Te aga soovite ülesütlemisavalduse anda kätte töötajale siis, kui ta tööl tagasi on, siis algab etteteatamise tähtaeg ka alles siis, kui töötaja ülesütlemisavalduse kätte saanud ehk ilmselt tuleks sellisel juhul siis muuta ülesütlemise kuupäeva või kui kuupäev jääb samaks, siis maksta vähem etteteatatud aja eest rahalist hüvitist.

Küsimus: Oleme sunnitud koondama ühe töötaja ja plaanisime talle koondamisteate edastada homme. Täna selgus, et töötaja jäi haigeks. Kas me peame koondamisteate kuupäeva edasi lükkama või võib jääda esialgne kuupäev ja töötaja saab teate kätte siis kui haiguslehelt naaseb?

Vastus:

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700