Autor: Lemmi Kann • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest saab e-maksuametis tutvuda tuludeklaratsiooni andmetega

Alates tänasest, 8. veebruarist kuni 10. veebruarini saavad kliendid e-maksuametis vaadata Maksu- ja Tolliametile teadaolevaid andmeid oma kulude ja tulude kohta, mis kantakse eeltäidetud tuludeklaratsioonile.

Andmetega on võimalik tutvuda e-maksuameti/e-tolli rubriigis 2009. aasta tuludeklaratsiooni MTA andmed.

Selleks, et tulude deklareerimine kulgeks lihtsalt ja kiirelt, soovitab Maksu- ja Tolliamet esitatud andmeid eelnevalt kontrollida. Juhul, kui e-maksuameti infolehel andmed puuduvad või erinevad kliendile teadaolevatest, palub maksuhaldur pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole palvega puudu olevad andmed maksuhaldurile elektrooniliselt esitada või esitatud andmed parandada.

Kui andmete elektrooniline esitamine või parandamine tööandjate, koolitusasutuste ja teiste asutuste poolt võimalik pole, tuleb andmed tuludeklaratsioonil ise parandada. Sellisel juhul palub amet kulu tegemist tõendavate dokumentide esitamist paberil ning enammakstud tulumaksu ei saa tagasi viie tööpäeva jooksul.

Laenuintresside andmeid on võimalik oma eeltäidetud tuludeklaratsioonile elektrooniliselt edastada läbi internetipankade. Palume kindlasti edastada intresside andmed enne tuludeklaratsiooni täitma asumist. Täiendavat infot intresside edastamise osas saavad kliendid oma pangast.

2009. aastal võetud eluasemelaenude puhul kontrollib maksuhaldur laenuintresside õiget deklareerimist ning laenu sihtotstarbelist kasutamist, et tagada õige deklareerimine kohe esimesel aastal. Sellega seoses eelmisel aastal eluasemelaenu võtnud isikud viie tööpäevaga enammakstud tulumaksu tagasi ei saa. Palume klientidel pärast tuludeklaratsiooni esitamist jälgida informatsiooni e-maksuametis tulude deklareerimise infoleheküljel.

E-maksuametis saab tuludeklaratsiooni esitada alates 15. veebruarist.

Seoses eeldatava väga suure deklareerijate hulgaga esimestel päevadel võib e-maksuamet olla neil päevil ülekoormatud. Amet palub klientidelt mõistvat suhtumist ning võimalusel soovitame esitada deklaratsioon mõned päevad hiljem.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt: www.emta.ee/tuludeklareerimine, ameti teeninduskohtadest ning helistades infotelefonidele:

1811 - deklareerimise kohta käivad küsimused; - info füüsiliste isikute maksustamise kohta; - abi elektroonsel deklareerimisel.

8800811

8800815

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700