Pensioniiga tõstev eelnõu jõuab riigikogu ette

Eelnõu, mis võrdsustab meeste ja naiste pensioniea ja kergitab selle alates 2026. aastast 65 aastani, jõuab 17. veebruaril riigikogu täiskogusse.

Nii otsustas riigikogu sotsiaalkomisjon tänasel istungil - esimesele lugemisele saadetakse valitsuse algatatud riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste  muutmise seaduse eelnõu.

Sellega võrdsustatakse meeste ja naiste pensioniiga ja alates 2026. aastast kerkib see 65 aastani, tõstes seda alates 2017. aastast 3 kuu võrra igal aastal.

Eelnõu lähtub EL Nõukogu Barcelona tippkohtumisel 2002. aastal seatud eesmärgist tõsta elanikkonna tööjõuturult väljumise keskmist vanust 5 aasta võrra, s.o. 2001.aasta 59,9 aasta tasemelt 65 aastani.

Komisjoni istungil viibinud sotsiaalminister Hanno Pevkuri kinnitusel on pensioniea tõstmise kuni 65 eluaastani seadnud eesmärgiks enamik Euroopa Liidu riike, mõnes riigis on ülempiiriks ka 67 aastat.

Algataja hinnangul on seaduse eesmärgiks kindlustada pensionisüsteemi adekvaatsust ja jätkusuutlikkust. Pensioniea tõstmine kahe aasta võrra võimaldab analüüside kohaselt peale 2026. aastat 5–10% suuremat keskmise vanaduspensioni maksmist ja tähendab peale 2026. aastat 15 000–20 000 täiendavat töötavat inimest, mis aitab osaliselt leevendada tööealise elanikkonna vähenemisest tekkivat tööjõupuudust.

Eestis on meeste pensioniiga on praegu 63 aastat,  naistel tõuseb see 63-ni aastani 2016. aastal.

Eelnõu on riigikogu täiskogus 17. veebruaril. Komisjoni ettepanek on eelnõu esimene lugemine lõpetada.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad