Jaanuaris laekus makse mullusest miljard enam

Jaanuari lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmeil maksutulusid riigieelarvesse laekunud 6,9 miljardit krooni, mis on 11,2 protsenti planeeritust.

Möödunud aasta jaanuaris laekus riigieelarvesse 5,9 miljardit krooni ehk 8,9 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest. Tavapärasest suuremad laekumised tulenevad eelkõige aktsiisikaupade varude soetamisest 1. jaanuaril 2010 jõustunud aktsiisimäärade tõusu eel, teatas rahandusministeerium.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 2,4 miljardit, mis moodustab 8,8% kavandatust. Palgatulu ja palgasaajate arvu aastane vähenemine on detsembris võrreldes novembriga kiirenenud. Samas on jaanuari laekumine võrreldes detsembriga suurenenud tänu eelkõige palga väljamaksete tuntavale kasvule, palgatulu saajate arv võrreldes eelmise kuuga oluliselt ei muutunud.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris 445,6 miljonit krooni, mis on 13,8% eelarves kavandatust. Sarnaselt sotsiaalmaksule, on laekumine mõjutatud tavapärasest suurematest väljamaksetest. Kohalikele omavalitsustele laekus jaanuaris füüsilise isiku tulumaksu 809,7 miljonit.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus jaanuari lõpuks 251,2 miljonit. See on 10,4% riigieelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus tulumaksu jaanuaris 182 miljonit krooni ning erisoodustustelt 39,6 miljonit.

Käibemaksu laekus jaanuaris 2,2 miljardit krooni, mis moodustab 11,7% kavandatust. Jaanuari laekumised kujunesid tavapärasest tasemest oluliselt suuremaks eelkõige aktsiisikaupade varude soetamise tõttu, kuid mõju omas ka sesoonsus – detsembrikuu käibed olid võrreldes eelnevate kuudega suuremad.

Alkoholiaktsiisi laekus jaanuaris 444,1 miljonit. Jaanuarikuu lõpu seisuga on eelarvest täidetud 19,1%. Alkoholiaktsiisi tasuti tavapärasest ca kaks korda rohkem, mis viitab aktsiisitõusule eelnenud varude soetamisele.

Tubakaaktsiisi laekus jaanuarikuu lõpu seisuga 785,1 miljonit, eelarvest on täidetud 42,9%. Tubakatoodete varumist võis täheldada juba novembris ning see tegevus jätkus ka detsembri jooksul. Tulenevalt võrdlemisi suurtest varudest võrreldes teiste aktsiisikaupadega, võib eeldada tavapäraste maksulaekumiste taastumist alles suveks, teatas rahandusministeerium.

Kütuseaktsiisi laekus aasta esimesel kuul 727,1 miljonit. Jaanuari lõpu seisuga on eelarvest täidetud 14,9%. Sarnaselt alkoholi- ning tubakatoodetele varuti ka kütuseid. Kuna kütuse ladustamine on oluliselt keerulisem, moodustasid kütuse varud võrreldes teiste aktsiisikaupadega siiski võrdlemisi väikse osa.

Ettemaksukonto muutus vähendas jaanuaris laekunud maksusummasid 462,5 miljoni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto negatiivne muutus viitab, et jaanuaris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad