ÄP Käsiraamatute foorum: kahjumi hüvitamine

Küsimus: Esialgse prognoosi kohaselt lõpetab ettevõte majandusaasta kahjumiga, on tekkinud raskusi omakapitali nõude täitmisega. Osanikud otsustasid koosolekul kahjumi osalusele vastavalt ettevõttele hüvitada. Kas ja kuidas sellist nõuet osaühing oma raamatupidamises kajastada saab?

Vastus: Kui vara vähenemisel on omanikud võtnud vastu otsuse katta kahjum rahaliste sissemaksetega, siis seda ei saa aktsiaselts/osaühing kajastada oma raamatupidamisarvestuses enne, kui see summa ka kassaliselt laekub. Ja seda ei kajastata tuluna, vaid bilansis omakapitali koosseisus eelmiste perioodide kahjumi vähendusena või eraldi real nimetusega Omanike sissemakse omakapitali. Majandusaasta aruandega koos tuleb esitada kahjumi katmise otsus ja ka tegevusaruandes seda kirjeldada.

Täienduseks: maksuaspektist võiks kaaluda vara vähenemise korral kasutatavate abinõude alternatiivseid variante, nt aktsia/osakapitali suurendamist.
Maksustamisel tekib erinevus tulevikus tekkida võiva kasumi jagamisel. Kahjumi katmisel sissemaksete korral kuulub kasumi hilisem jagamine maksustamisele, st tehtud sissemakseid ei võeta dividendide maksustamisel arvesse. Aktsia/osakapitali praeguse suurendamise variandi korral ei maksustata aktsiakapitali hilisemal vähendamisel omanikele tehtud väljamakseid nende tehtud sissemakse ulatuses, st omaniku tulu maksustamisel võetakse arvesse tema kulu.

Vastas BDO Eesti AS

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad