Lehis: viime müügimaksu küsimuse Euroopa Komisjoni

Maksumaksjate liit läheb müügimaksu kehtestamise asjus õigust nõudma nii Euroopa Komisjonilt kui õiguskantslerilt.

"Maksumaksjate liit kavatseb saata märgukirja Euroopa Komisjonile, et see teeks kindlaks, kas müügimaks on kooskõlas Euroopa Liidu käibemaksudirektiividega. Samuti kavatseme esitada kaebuse õiguskantslerile, sest sellisel puudulikul kujul on müügimaks vastuolus õigusselguse põhimõttega," ütles maksumaksjate liidu esimees Lasse Lehis raamatupidaja.ee-le.

Maksumaksjad saatsid eile kirja ka rahandusministeeriumile. "Selle kirjaga tahame juhtida ministeeriumi tähelepanu sellele, et isegi, kui müügimaks oleks Euroopa õigusega lubatud, mida ta meie arvates ei ole, on see maks seaduses nii puudulikult sätestatud, et selle maksu normaalne rakendamine on ülikeerukas ja kulukas," märkis Lehis lisades, et müügimaksu tasumise kohustus on seotud majandustegevuse registri ja kaubandustegevuse seadustega, millel ei ole iseenesest maksustamisega mingit pistmist.

Selleks, et teada saada, millistelt tegevusaladelt, millistelt kaupadelt ja teenustelt tuleb maksu maksta, peab ettevõtja läbima keerulise seaduste rägastiku. Samuti on Lehise sõnul täielikult reguleerimata kõik maksustamise seisukohast olulised mõisted, alates sellest, mis üldse on kaup või teenus või millal on toimunud müük. Ainus asi, mis müügimaksu puhul on reguleeritud, on käibe väärtus, mille osas viidatakse käibemaksuseadusele.

Lehise hinnangul on tegemist "kohalike maksude seaduse praagiga" ning Tallinna linnal endal polekski võimalik midagi ise muuta, mistõttu võttis selle sammu ette maksumaksjate liit.

"Tallinna linna vastutatavatel ametnikel oleks siiski põhjust ka endal seda kirja lugeda ja omaette mõtiskleda, kui lihtsaks müügimaksu haldamine neile saab olema," ütles Lehis.

Ta lisas, et praegu on veel õnneks piisavalt aega selleks, et müügimaks maksusüsteemist ära kaotada. Lehis tõi välja, et vajadusel võiks kohalike maksude seaduses pakkuda omavalitsustele mingeid muid makse, mille kehtestamine ei tekitaks sellist kaost nagu praegu müügimaksu puhul.

"Maksumaksjate liidu arvates oleks mõistlikum siiski, kui igal pool Eestis kehtiksid ühesugused maksud ning riik ja omavalitsused lepiksid omavahel kokku, kuidas maksutulusid õiglaselt nende vahel jagada," ütles Lehis.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

Uudised

Tööriistad