Maksehäired kahanevad, maksuvõlglaste arv kasvab

Kui maksehäiretega ettevõtete arv on aktiivselt tegutsevate ettevõtete seas vähenenud 23% protsenti, siis maksuvõlgadega ettevõtete arv on samal perioodil kasvanud 30%.

Krediidiinfo Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008/2009. aasta teise poole statistikast selgub, et maksehäiretega ettevõtete piirdus 2 613 ettevõttega, maksuvõlgaste hulk on aga suurenenud ulatudes 9 569 ettevõtteni. 

Maksehäireregistri statistika andmetel on kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete, mida on umbes 50 000, maksehäirete summa 2009. aasta teisel poolel 1,5 miljardit krooni ning maksuvõlgade summa 2,3 miljardit krooni, jagunedes vastavalt 2 613 ja 9 569 ettevõtte vahel.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga vähenenud kõikides sektorites. Kõige märkimisväärsem paranemine on toimunud põllumajanduse (-48%) ning info ja side sektoris (-43%).

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on endiselt kasvanud aga kõikides sektorites. Kõige rohkem on maksuvõlgadega ettevõtete arv suurenenud finants- ja kindlustus- ning elektrienergia sektoris (mõlemas 67%) ning kõige vähem veevarustussektoris (6,5%).

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arvu vähenemine märgatavaim Hiiumaal (53%), Läänemaal (47%) ja Viljandimaal (41%).

Maksuvõlgadega ettevõtete arvu kasvuprotsent on enim suurenenud Valgamaal (53%) Läänemaal (50%) ning Jõgevamaal (45%). Kõige vähem on maksuvõlgadega ettevõtete arv kasvanud Võrumaal (20%) ja Harjumaal (25%).

"Statistika põhjal võib öelda, et majanduslangus on puudutanud kõikide suurusklassi ettevõtteid - maksuvõlgadega ettevõtete arv on aastaga ühtlaselt kasvanud," märkis Krediidiinfo AS asedirektor Alar Jäger.

Aktiivselt tegutsevatest ettevõtetest on 30 protsenti ettevõtteid kõrge krediidiriskiga. Teatud sektorites, nagu näiteks ehitus, majutus ja toitlustus ulatub kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal juba üle 40 protsendi.

"Vaatamata  raskele ajale ei ole ligi 95 protsendil aktiivselt tegutsevatest Eesti ettevõtetest poolaasta jooksul olnud võlgu äripartnerite ees ja 80 protsendil ei ole olnud ühtegi maksuvõlga riigi ees," ütles Jäger, kelle sõnul võib seda kindlasti pidada heaks märgiks.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad