Eesti on majandusvabaduse pingereas langenud

2010. aasta majandusvabaduse indeksis, mille koostajateks on ajaleht The Wall Street Journal ning Heritage Foundation, on Eesti langenud mulluselt 13. kohalt kuueteistkümnendaks.

Kokku tuli kümne näitaja põhjal arvutatav majandusvabaduse indeks Eesti puhul 74,7%, millega Eesti on 43 Euroopa riigi seas 7. kohal.

Hinnang märgib, et Eestil on kõrged hinded enamikes näitajates. Maksujõuetute ettevõtete saneerimist ja pankrotiprotsessi lihtsustavad uued seadused on parandanud ärikliimat, sõltumatu kohtusüsteem kaitseb omandiõigusi, investeeringuid reguleerivad seadused on lihtsad ja selged. Majandusvabaduse indeksit kisuvad aga alla suhteliselt kõrged riiklikud kulutused ning tööturu jäikus.

Kõige madalama hinde, 47,0 saab Eesti tööturu vabaduse eest. Valitsuskulude näitaja on hinnatud 62,2 punktiga ning vabadus korruptsioonist 66 punktiga. Kõige kõrgema hinde kümnest näitajast, 90 punkti, pälvib Eest investeerimisvabadus.

Majandusvabaduse edetabeli tippu juhib 2010. aastal juba kuueteistkümnendat aastat järjest Hongkong 89,7 punktiga. Järgnevad Singapur ja Austraalia. Euroopa riikidest on esikümnes veel Iirimaa (5), Šveits (6) ja Taani (9). USA on 8. kohal.

Eesti lähinaabritest on Soome pingereas 17. kohal, Rootsi 21. kohal ning Läti ja Leedu vastavalt 50. ja 29. kohal.

Venemaa on 183 riigi võrdluses 143. kohal, Ukraina 162. kohal. Tabeli kõige madalama hinde saab Põhja-Korea, millele järgnevad veel Afganistan, Iraak, Liechtenstein ja Sudaan, mille kohta andmed puuduvad.

Euroopa riikide pingerida (sulgudes muutus 2009. a hindega võrreldes)

1. Iirimaa 81.3 (-0.9)
2. Šveits 81.1 (+1.7)
3. Taani 77.9 (-1.7)
4. Suurbritannia 76.5 (-2.5)
5. Luksemburg 75.4 (+0.2)
6. Holland 75 (-2.0)
7. Eesti 74.7 (-1.7)
8. Soome 73.8 (-0.7)
9. Island 73.7 (-2.2)
10. Rootsi 72.4 (+1.9)

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad