14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garantiiremondi teenuse maksustamine käibemaksuga

Garantiiremondi käsitlus käibemaksuseaduse tähenduses on olnud pidevas muutumises. Küll on seda käibemaksuga maksustatud ja siis mitte maksustatud ja jälle maksustatud...

Müügigarantii mõiste tuleneb võlaõigusseaduse § 230-st: „müügigarantii on müüja, varasema müüja või tootja lubadus müüdud asi garantiis ettenähtud tingimustel tasuta või tasu eest välja vahetada, parandada või tagada muul viisil asja vastavus garantiis ettenähtud tingimustele, millega antakse ostjale seaduses sätestatust soodsam seisund“.

Enne 1. maid 2004 mitteresidendist tootja või müüja tellimusel garantiiremondi teostamine ei olnud käive ning käibemaksuga maksustamist ei toimunud. 1.mai 2004 hakkas kehtima eurodirektiividega kooskõlas olev käibemaksuseadus, mille kohaselt  käibe  määratluse alt jäi välja ainult garantiiremondi teenuse osutamine ühendusevälise riigi tootjale või müüjale. Garantiiremondi osutamist ühendusesisesele tootjale hakati käsitlema käibena ning see kuulus 18% käibemaksuga maksustamisele. 0% käibemaksu määr rakendus ainult juhul kui garantiiremondi objekt viidi peale teenuse osutamist Eestist välja.

Alates 1. jaanuarist 2009 kadus käibemaksuseadusest ka see viimane erisus ning olenemata teenuse saajast oli garantiiremondi teostamine käive, mis tuli maksustada 18% (alates 1.juulist 20%) määras käibemaksuga. Nimetatud tööle oli võimalik rakendada 0% käibemaksumäära juhul kui garantiiremondi objekt viidi peale teenuse osutamist Eestist välja.

1. jaanuar 2010 muutus garantiiremondi maksustamine taas. Seekord on muudatus seotud üldise teenuse käibe tekkimise koha käsitluse muutumisega. Garantiiremondi mõistet käibemaksuseaduses ei ole ning nimetatud teenus kuulub mõiste “töö vallasasjaga” alla. Praegu kehtiva regulatsiooni alusel rakendub 0%-line käibemaksumäär garantiiremondi teenusele kui teenuse saajaks on teise liikmesriigi või ühendusevälise riigi tootja/müüja, kuna teenus maksustatakse saaja asukohariigis. Ülejäänule kohaldub 20% maksumäär.

Erinevad arvamused

Seoses nimetatud muudatusega on mõned maksuspetsialistid avaldanud arvamust, et teenus on 0% määras maksustatav, kuid garantiiremondi käigus kasutatud varuosadele peaks rakendama kauba müügile kohaldatavaid sätteid. Selline arusaam ei ole päris õige, kuna tegemist ei ole varuosa müügiga vaid ühe komponendiga teenuse osutamisest. Segatarne puhul on peasoorituseks see sooritus, milleta oleks kogu tehing jäänud tegemata ning kogu tehingu maksustamine toimub peasooritusele kohaldatavate sätete alusel.

Loodetavasti on asjaomased organid jõudnud garantiiremondi teenuse käibemaksuga maksustamisel konsensuslikule seisukohale ning saabunud on „muutustevaba periood.“

Garantiiremondi teenuse maksustamine käibemaksuga erinevatel perioodidel

 

 

Autor: Lemmi Kann, Riina Raju

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700