Autor: Lemmi Kann • 5. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet sai jälile kütusega seotud käibemaksupettustele

Maksu- ja Tolliameti ning Põhja ringkonnaprokuratuuri menetluses oleva kriminaalasja raames peeti detsembri keskpaigas kinni kolm isikut, keda kahtlustatakse maksude tasumata jätmises 18 miljoni krooni väärtuses kütuse müümisel.

Maksuhaldur on viimasel ajal tõkestanud kolm suuremahulist kütusega seotud maksupettust.

Kahtlustuse järgi tõi isikute grupp kolme kuu jooksul Lätist Eestisse kütust, kasutades selleks erinevaid varifirmasid. Kütuselt jäeti tasumata käibemaks ning  käibedeklaratsioonides esitati maksuhaldurile valeandmeid. Isikute kinnipidamistega kaasnesid ka läbiotsimised kolmes kohas Tallinnas, Türil ja Harjumaal Jüri alevikus. Et nende kuritegude toimepanemisel kasutavad kurjategijad suurt konspiratiivsust, iseloomustab maksuhalduri hinnangul fakt, et ühe kahtlustatava käest leiti kokku üheksa kasutuses olevat mobiiltelefoni.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste ütles, et esialgse hinnangu kohaselt tuvastati kriminaalmenetluse raames riigile tekitatud kahju 3,5 miljoni krooni ulatuses.

"Maksupettused kütuse valdkonnas on maksuhalduri kõrgendatud tähelepanu all, kuna nimetatud äritegevuse rahalised mahud on suured ning tekitatud kahjud ulatuvad miljonitesse kroonidesse. Kütusega seotud pettuste ennetamiseks ja avastamiseks kasutab Maksu- ja Tolliamet kõiki võimalikke järelevalve meetmeid, milleks on maanteekontrollid, äriühingute revisjonid ja kriminaalmenetluste läbiviimised", lisas Kanniste.

MTA uurimisosakonna poolt on ka juba varem tõkestatud kaks suuremahulist kütusepettuse juhtumit, millest ühes on tuvastatud 19 miljoni krooni väärtuses kütuse müümisel  riigile tekitatud kahju 3,2 miljonit krooni.

Põhja ringkonnaprokurör Tambet Graubergi sõnul on selle kuriteo toimepanemiseks 2009. aasta septembris toodud Lätist kütus, mis on müüdud edasi Eesti kokkuostjatele.

„Kahtlustuse järgi ei ole juhatuse liige juriidilise isiku arvetel kajastatud käivet ja sellelt arvestatud käibemaksu deklareerinud ega tasunud. Kuna nimetatud kuritegevusega kaasneb suures ulatuses ebaseadusliku tulu teenimine, siis pööratakse tähelepanu ka kuritegeliku tulu konfiskeerimisele. Sellest tulenevalt on kriminaalasja raames arestitud isikutelt 1,5 miljonit krooni,“ ütles Grauberg.

Kolmandas kriminaalasjas on tuvastatud 1,5 miljoni liitri diislikütuse ebaseaduslikul käitlemisel 6 miljoni krooni ulatuses aktsiisimaksu tasumata jätmine.

Karistusseadustik näeb  maksude maksmisest kõrvalehoidumise eest suures ulatuses karistusena ette kuni kolme aastase vangistuse. Kui menetluse raames tuvastatakse tasumata makse rohkem kui 5 miljoni krooni ulatuses, näeb seadus karistusena ette kuni 5 aastat vangistust.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700