Autor: Lemmi Kann • 4. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühendusesisese käibe aruande täitmise kord alates 1. jaanuarist 2010 tehtavate tehingute osas

2010. aasta 1. jaanuarist laieneb kaupade ühendusesisesel võõrandamisel maksuhaldurile esitatava aruandluse senine kohustus ka ühendusesiseselt osutatavatele teenustele.

Seoses käibemaksuseaduse muudatustega (RTI, 01.12.2009, 56, 376) peab maksukohustuslane kajastama ühendusesisese käibe aruande vormil VD (RTL 29.12.2009, 100, 1491) nii kaupade ühendusesisese võõrandamise kui ka tema poolt maksustamisperioodi jooksul teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele osutatud teenused. 

Ühendusesisese käibe aruandele märgitakse kauba või teenuse käibed ostjate lõikes ehk ühe kauba ostja või teenuse saaja käibed summeeritakse ja kajastatakse ühel real – vastavalt kaupade, kolmnurktehingu või teenuste veerus.

Ühendusesisese käibe aruanne esitatakse kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks. Aruanne tuleb esitada elektrooniliselt e-maksuameti/e-tolli kaudu, kui isik on olnud käibemaksukohustuslane vähemalt 12 kuud. Esimene uue korra kohane ühendusesisese käibe aruanne esitatakse maksuhaldurile 20. aprilliks 2010. aastal.

Valesti deklareeritud andmed tuleb parandada ühendusesisese käibe muutmise aruandel (vormil VDP).

Seoses ühendusesisese käibe aruandluse laienemisega teenustele juhib maksuhaldur maksukohustuslaste tähelepanu käibedeklaratsiooni (vormi KMD) täitmise uuenenud nõuetele:

    * lahter 3.1 (KMD)deklareeritakse kaupade ühendusesisene käive ja teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele osutatud teenuste käive kokkudeklareeritakse kaupade ühendusesisene käivedeklareeritakse kaupade ühendusesisene soetamine

    * lahter 3.1.1 (KMD)

    * lahter 6.1 (KMD)

Uue vormi kohane käibedeklaratsioon esitatakse maksuhaldurile esimest korda 20. veebruariks 2010, st jaanuarikuu  maksustamisperioodi kohta.

Allikas: maksu-ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700