4. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutulu koguti 2009. aastal miljard krooni eelarvest enam

Maksu- ja tolliameti statistika kohaselt oli 27. detsembriks laekunud riigieelarvesse maksutulu 63,72 miljardit krooni, mida oli 1,08 miljardit krooni eelarves planeeritust enam.

Maksude ülelaekumine peitub väga hästi laekunud juriidilise isiku tulumaksus, mida tuli eelarvesse 2,43 miljardi krooni asemel 1,58 miljardit krooni enam (kokku 4,01 miljardit krooni).

Tulumaksu väga hea laekumine oli tingitud aasta lõpus sellest, et mitmetelt ettevõtetelt võeti välja erakorralisi dividende. Näiteks laekus novembris tulumaksu Eesti Telekomi täiendatavalt dividendidelt ja detsembris Eesti Energia ja Tallinna Sadama dividendidelt.

Samas laekus 0,26 miljardit krooni eelarvest enam ka füüsilise isiku tulumaksu (2,23 miljardit vs 2,49 miljardit krooni).

Käibemaksu oli 27. detsembri seisuga laekunud riigi eelarvesse 18,72 miljardit krooni, mida oli 0,13 miljardit krooni eelarves planeeritust enam.

Aktsiise laekus sama ajaga 9,81 miljardit krooni, samas kui eelarve oli tehtud 9,50 miljardi krooni juurde. Aktsiisilaekumisele andis viimasel kuul tõuke tubakaaktsiis, mida jõudis riigi eelarvesse detsembris 349 miljonit krooni ehk kuuendik aasta kogulaekumisest (2,09 miljardit krooni). Kokku laekus tubaaktsiisi eelarvest enam 0,27 miljardit krooni.

Üle-eelmisel aastal laekus maksutulu küll ligi kümnendiku enam kui mullu (70,37 miljardit krooni), kuid võrreldes eelarvega jäi plaan täitmata 3,12 miljardi krooni ulatuses.

Siiski pole tegemist veel ametlike 2009. aasta maksutulu laekumistega, kuna aasta lõpus võis olla toimunud ka tasaarveldusi.

Raivo Sormunen

Autor: Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700