Autor: Signe Sillasoo • 30. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik süstib tuleval aastal majandusse 1,9 miljardit

Valitsus kinnitas eile Eesti ettevõtluspoliitika rakendusplaani järgmiseks aastaks, ettevõteteni jõuab toetussummadena üle 1,9 miljardi krooni.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on ettevõtluse ergutamine keskne küsimus tööpuudusega võitlemisel. „Kõik ettevõtlusprogrammid, mida riik pakub, on turule avatud.  Rõhutan, et jätkame ka tehnoloogiainvesteeringute programmiga, mille järgmine voor on kavas avada aasta alguses,“ lisas Parts.

Enamik toetustest tuleb eurorahadest. Võrreldes eelnevate aastatega on tegevuste maht suuresti kasvanud, oma osa selles on ka täiendava majanduse abistamise tugipaketi programmidel.

Enim kasvavad eraldised investeeringute toetamiseks, uute meetmetena on lisandunud edupõhine allutatud laen ja krediidiliin pankadele. Samas jätkuvad juba eelnevatel aastatel käivitunud programmid.

Endiselt on olulisel kohal ka tegevused, mis toetavad ettevõtluse rahvusvahelistumist. Rahvusvahelistumise tegevuskava „Made in Estonia“ on juba vastu võetud ning kajastab konkreetseid tegevusi detailsemalt.

Ettevõtluspoliitika üks suundi käsitleb ka ettevõtjate teadmiste ja oskuste arendamist. 2010. aastal jätkuvad erinevad koolitusprogrammid ning juba praeguseks käivitunud toetusmeetmed.

Ettevõtluspoliitika neljas suund on õiguskeskkonna arendamine, mille eesmärgiks on muuta ettevõtluse toimimiseks vajalikku seadusandlikku keskkonda ettevõtjasõbralikumaks. Olulisimatest algatustest võib siinkohal nimetada jätkuvat kodifitseerimisprotsessi ning majandusaasta aruannete esitamise uut korda.

Ettevõtluspoliitika tegevusvaldkondi rahastatakse 2010. aastal järgmiselt: teadmiste ja oskuste arendamine 187 miljonit krooni, ettevõtete investeeringute toetamine ja kapitalile ligipääsu parandamine 2,1 miljardit, ettevõtete rahvusvahelistumise toetamine  108 miljonit ja õiguskeskkonna arendamine 2,4 miljonit krooni.

Rakendusplaani koostas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning tegevuste peamisteks elluviijateks on EAS ja KredEx. Rakendusplaani kogumaht on üle 2,4 miljardi krooni.

2010. aasta rakendusplaan on osa Eesti ettevõtluspoliitika 2007-2013 arengukavast. Rakendusplaan täpsustab sisuliselt arengukavas püstitatud eesmärkide saavutamiseks kavandatud tegevusi, elluviijaid ja rahastamist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700