Autor: Signe Sillasoo • 30. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma saab EL-is oma teenuseid lihtsamalt pakkuda

Alates 28. detsembrist jõustus Eestis Euroopa Liidu teenuste direktiivi rakendamise seadus, mis vähendab ettevõtja asutamisega seotud halduskoormust ja lihtsustab piiriülese teenuse osutamist, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Direktiiv sätestab teenuse osutamisele nõuete kehtestamise põhimõtted ja selle, et euroliidu liikmesriigi teenuseosutajal on õigus Eestis ajutiselt teenust osutada ilma siin ettevõtet või filiaali asutamata. Kuna tegemist on otseselt teenuste direktiivist tuleneva kohustusega, siis peavad samasuguse sätte oma õigusaktidesse lisama kõik liikmesriigid.

See tähendab, et ka Eestis asutatud teenuseosutajatel on samadel alustel õigus osutada ajutiselt teenust teistes euroliidu maades. Samuti annab see teenuse kasutajatele õiguse vabalt kasutada teises liikmesriigis asutatud teenuseosutajate pakutavaid teenuseid.

Ettevõtjate abistamiseks loob iga EL-i riik ühtse kontaktpunkti, mille kaudu on võimalus teha kõiki teenuse osutamise  valdkonnale juurdepääsuks ja selles valdkonnas tegutsemiseks vajalikke menetlusi ja toiminguid. Eestis käivitub järgmise aasta jaanuari kuu jooksul selleks portaalis eesti.ee ettevõtjatele suunatud vaade, mille kaudu  ettevõtjal on võimalik esitada direktiivi reguleerimisalasse kuuluvate teenuste osutamiseks vajalikke dokumente ja taotlusi ning saada informatsiooni. 

Ühtlasi käivitub ka liikmesriikide vaheline administratiivne koostöösüsteem, mille abil on EL-i riikide järelevalve asutustel võimalik vahetada teavet.

Direktiiv ei hõlma finants-, transpordi-, tervishoiu-, hasartmängu- ning sotsiaalteenuseid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700