Autor: Signe Sillasoo • 28. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: töölepingu peatamine

Küsimus: Töötaja soovib ennast täiendada/töötada välismaal ja oma töölepingu selleks ajaks (kolmeks aastaks) peatada. Peatamine on vajalik täiendamise jaoks. Vabastada me teda ei saaks, kuna siis ei oleks tal püsivat töökohta.Tööandja on peatamisega nõus tingimusel, et tagasi tulles talle töökohta ei ole ja ta lahkub omal soovil. Töötaja on samuti sellega nõus. Kuidas me saame aga tagada, et töötaja tõesti lahkub omal soovil, mitte ei nõua koondamist? Kas me saaksime ta etteulatavalt vabastada? Vormistame töölepingu peatumise ja lisame ka punkti, et peale peatumist 01.07.2011 lõppeb tööleping töötajapoolsel ülesütlemisel (loomulikult võtame me ka sellise avalduse)?

Vastus: Kindlasti ei saa kokkuleppega siduvalt kohustada töötajat töölepingut üles ütlema ehk ise avaldust esitama. Sellise kohustuse täitmist ei ole ka võimalik nõuda. Teie olukorra võiks lahendada see, kui juba praegu vormistatakse töölepingu lõpetamise kokkulepe (TLS § 79) või esitab töötaja juba praegu ülesütlemisavalduse (§ 85 lg 1) ning nähakse ette töölepingu lõppemise ajaks see aeg, mil töötaja naaseb. Kui kokkulepe töölepingu lõpetamise osas või töötaja ülesütlemisavaldus on olemas, siis lõpeb leping vastaval ajal automaatselt. Ühtlasi võivad pooled kokku leppida, et vahepealsel ajal töölepingut kummaltki poolt ei täideta. Kindlasti on aga oluline pöörata suurt tähelepanu kokkulepete vormistamisele, et vältida hilisemaid vaidlusi.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700