Autor: Rivo Sarapik • 16. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raie: müügimaks pidurdab majandust ja tööhõivet

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja (EKTK) hinnangul ei ole Tallinna kavandatud müügimaks põhjendatud ja tooks nii linnale kui ettevõtjaile kaasa olulisi kulusid.

"Kaubanduskoda on seisukohal, et müügimaksu kehtestamine ei ole põhjendatud ning tooks nii linnale kui ka ettevõtjatele kaasa olulisi kulusid ning seega ei toeta me müügimaksu kehtestamist ,“ ütles Kaubanduskoja peadirektor Siim Raie. EKTK pöördus täna Tallinna Linnavolikogu poole märkustega seoses kavandatava müügimaksu kehtestamisega Tallinnas, vastavalt Tallinna Linnavolikogu määruse eelnõule „Müügimaks Tallinnas“ (edaspidi Eelnõu).

Müügimaksu administreerimiseks on vahendid ette nähtud linnavalitsuse reservfondist kokku 5 miljonit krooni. Kaubanduskoja esialgsel hinnangul ei pruugi viidatud vahenditest aga piisata ning tegelikud administreerimiskulud võivad osutuda oluliselt suuremaks.

"Lähtudes siinkohal Eelnõus väljendatud oodatava maksulaekumise prognoosidest ning võimalikest maksu administreerimise kuludest, peame äärmiselt vajalikuks, et Eelnõu koostajad selgitaksid põhjalikult, kuidas on leitud Eelnõus sisalduv administreerimiskulu suurus Tallinna linnale. Adekvaatne ja läbipaistev analüüs administreerimiskulude suurusele on meie hinnangul iga maksu kehtestamise juures äärmiselt oluline, milleta ei ole võimalik maksu kehtestada,“ rõhutas Raie pöördumises.

Kaubanduskoja hinnangul puudub eelnõu seletuskirjas analüüs ja hinnang võimalikele kuludele, mis kaasneksid müügimaksu kehtestamisega ettevõtjatele ning selleta ei ole võimalik tänapäevases õigusriigis ühtegi uut maksu kehtestada.

Arvestada tuleb ka, millist mõju avaldab uue maksu kehtestamine mitte ainult Tallinnas tegutsevatele ettevõtjatele, vaid ettevõtlusele tervikuna, kuna suur hulk kauplejatest, teenindajatest ja toitlustajatest on seotud tegevuskoha (e-kaubanduses asukoha) järgi just Tallinnaga.

"Majanduskasvu taastumise eelduseks on investeeringud töökohtade loomisse. Olukorras, kus investeerida tuleb aga hoopis müügimaksu kohustuse täitmisse, töötab see maks majanduskasvu ja tööhõivet pidurdavalt," selgitas Raie.

Olukorras, kus ainuüksi halduskoormuse ja maksu administreerimise ettevalmistamisega kaasnevad kulud ettevõtjatele võivad moodustada võrreldes kavandatavate maksutuludega eelarves olulise osa, ei ole Raie sõnul võimalik uut maksu toetada.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700