15. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohus laiendas edasikaebamise võimalusi halduskohtuasjades

Riigikohtu halduskolleegium tegi 11. detsembril 2009 edasise kohtupraktika suhtes tähelepanuväärse otsuse kohtutäitur Urmas Tärno distsiplinaarasjaga seoses, mis laiendab isikute võimalusi edasi kaevata nende asjas tehtud kohtuotsustele haldusasjades.

Riigikohtu otsusega lõppes mõnda aega kestnud erimeelsus juristide seas, kas on lubatav vaidlustada halduskohtumenetluses tehtud kohtuotsust üksnes põhjenduste osas, ilma otsuse lõppjärelduse muutmist taotlemata.

Peene juriidika taustal on tegemist tuntud kohtutäitur Urmas Tärno ja justiitsministri vastasseisuga, mis päädis kohtutäituri sisulise õigeksmõistmisega Riigikohtus. Justiitsminister otsustas 2007. aastal kohtutäiturit distsiplinaarkorras karistada seoses vastuolulise maksuotsuse täitmisega, mille lõppsumma ei langenud kokku sisulises osas tehtud arvutustega.

Kohtutäitur ei nõustunud ministriga ning leidis, et ei ole distsiplinaarüleastumist toime pannud, kuna juhindus maksuotsuse andja selgitustest. Tallinna Halduskohus tühistas ministri käskkirja. Tallinna Ringkonnakohus jättis halduskohtu otsuse küll lõpposas muutmata, kuid leidis põhjendavas osas, et vaatamata ministri käskkirja tühistamisele on kohtutäitur siiski süüdi distsiplinaarüleastumises.

Kassatsioonkaebus esitati eeskätt kohtutäiturit rehabiliteerival eesmärgil, st kohtutäituri vabastamiseks süüteo toimepanija mainest. Riigikohus nõustus kaebuse lubatavusega ning leidis, et ringkonnakohtu järeldused distsiplinaarüleastumise toimepanemise kohta kohtutäituri poolt ei ole põhjendatud ja distsiplinaarvastutuse kohaldamise eeldused ei ole täidetud.

Üldisemas plaanis on oluline, et Riigikohtu halduskolleegium lubas edasi kaevata ka ainult kohtuotsuse põhjendustele, ilma lõppresolutsiooni vaidlustamata. Riigikohtu otsuses seisab, et haldusasjade puhul võib erandlikel asjaoludel ka üksnes apellatsioonikohtu põhjendustel olla isiku õigustele ja kohustustele mõju, mis õigustab nende vaidlustamist kassatsioonimenetluses. Varasemalt on Riigikohus leidnud, et tsiviilasjades ei ole otsuse põhjendusi eraldi võimalik vaidlustada.

Loe otsuse tervikteksti SIIN.

Toomas Vaher esindas protsessis kohtutäitur Urmas Tärnot.

Autor: Lemmi Kann, Toomas Vaher

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700