15. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alapakkumused riigihangetes - paratamatus või hankija mugavus?

Riigihangete iga-aastane maht Eestis on enam kui 20 miljardit krooni. See on tooniandev osa majanduskäibest ja eriti praeguses olukorras ettevõtjale oluline päästerõngas raskete aegade üleelamiseks.

Järjest enam tekitavad rahulolematust hanketurgu rikkuvad alapakkumused – osa ettevõtjaid teeb pakkumusi, mis selgelt liiga odavad ja esitatud eesmärgiga vahendeid valimata hange võita.

Levinud seisukoht on, et riigihangete seadus on siinkohal puudulik ega võimalda alapakkumust kõrvale heita. Lahendusena on välja pakutud hindamiskriteeriumina üksnes odavama maksumuse ärakeelamine või koguni ettepanek seadusega kohustada hankijat, et kõige odavam ja kõige kallim pakkumus tuleb alati kõrvale visata.

Kas on tõesti tegemist seaduse lüngaga või pigem hankijate julguse puudumisega seaduses olemasolevaid võimalusi kasutada?

Õiguslikust aspektist vaadatuna on tegemist viimase juhtumiga. Nii sätestab RHS § 48 põhjendamatult madala pakkumuse puhuks hankijale järgmise käitumisvõimaluse.

Esiteks – kui hankija leiab, et pakkumus on lepingu eeldatava maksumusega võrreldes põhjendamatult madal, peab hankija nõudma pakkujalt asjakohast kirjalikku selgitust.

Teiseks - kui hankija leiab ka pärast pakkuja selgituste kontrollimist, et pakkumus on põhjendamatult madal, võib ta pakkumuse põhjendatud otsusega tagasi lükata.

Selliselt on raske nõustuda väitega, et seadus ei näe ette mingit võimalust alapakkumuse kõrvale tõrjumiseks. Alapakkumuste „mängujätmise“ taga on pigem hankijate kartus seaduse võimalusi rakendada – kardetakse hankevaidlustusi ja sellega kaasnevat. Oma osa on ka hankijate kiusatusel ülisoodsa pakkumuse ärakasutamiseks.

Nii hankijad kui riigihanketurg võidaks, kui hankijad rakendaks aktiivsemalt seaduses sätestatud võimalust alapakkumuste tagasilükkamiseks. Diskussioon alapakkumuste tagasilükkamise regulatsiooni täpsustamiseks on loomulikult teretulnud ja peab jätkuma.

Autor: Lemmi Kann, Marko Mehilane

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700