13. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ML Arvutid: maksuamet ei nõudnud meilt tagatist

Maksuamet ei nõudnud saneerimisel olevalt ASilt ML Arvutid enam kui seitsme miljoni kroonisele maksuvõlale tagatist, ütles firma juht Aivar Paalberg.

ML Arvutite 7,8 miljoni krooni suurune maksuvõlg ajatati kaheks aastaks. Üle miljoni krooni ulatuvat maksuvõlga omavate ettevõtete jaoks on suurim probleem seadusest tulenev nõue esitada tagatis, rääkis Paalberg.

Selle väärtus peab ületama 30% võrra ajatatava maksuvõla suurust, et katta tagatava nõude ja võimalikud sundtäitmise kulud.

Raskustes olevatele ettevõtetel on sellise nõude täitmine tema kinnitusel väga raske. "Sellises ulatuses tagatise olemasolul on laenu võtmine pangast ja sellega maksuvõla tasumine ettevõtte jaoks märksa odavam lahendus," ütles Paalberg.

ML Arvutite puhul ajatas maksuamet maksuvõla tasumise ning loobus tagatise nõudest, kuna võlausaldajate poolt heakskiidetud ning kohtu poolt kinnitatud saneerimiskava järgi on tõenäoline, et ettevõte on jätkusuutlik. "Selline võimalus on aga väga vähestel ettevõtetel, kuna kohtu poolt heakskiidetud saneerimiskavasid on minimaalselt," märkis Paalberg.

ML Arvutid on viimase kahe ja poole kuu jooksul tasunud 2,2 miljonit krooni erinevaid makse, sealhulgas jooksvad maksud, maksuvõla ajatamise graafikujärgsed maksed ja intressid. "Meie ajatatud maksuvõlg on hetkel pisut üle seitsme miljoni krooni ja jooksvate maksudega oleme ilusti joone peal," kinnitas Paalberg.

Tema sõnul on maksuvõlgade ajatatamine riigile igati kasulik. "See on üks põhjuseid, miks maksude laekumine on paranenud. On igati positiivne, et läbi maksuvõlgade ajatamise aitab riik kaasa ettevõtete jätkusuutlikkuse tõstmisele," rääkis Paalberg.

Samas ei piisa ainult maksuvõla ajatamisest ning ettevõttel peab olema ka selge tegevusplaan, kuidas raskustest välja tulla, lisas ta. "Isiklikule kogemusele toetudes võin kinnitada, et maksuamet on täiesti normaalne institutsioon ning osade ettevõtjate hirm on täiesti põhjendamatu. Seal töötavad viisakad ja mõistlikud inimesed, kes juhinduvad oma töös kehtivatest seadustest," ütles Paalberg.

ML Arvutite osanikud on võrdselt Aivar Paalberg, Ville Jehe, Antti Aasma ja Andrus Raudsalu.

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700