Kinnisvarafirma: maksuamet kimbutab maaklereid

1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter rääkis Äripäevale, et tema teada pole maksuamet suuremaid FIEdena tööle vormistatud kinnisvarabüroosid kimbutanud, küll on aga kimbutatud maaklereid endid ning nende kliente.

"Küll on nad makse valesti deklareerinud või teinud midagi muud valesti," sõnas Vahter. Samas on kuulda olnud, et maksuameti aktiivse tegevuse tulemusel on hingusele läinud mõni ühe-kahe mehe büroo.

"Suured ettevõtted ei saa endale lubada, et neil oleks midagi ebaseaduslikku," selgitas Vahter. Väikesed ühe-kahe mehe bürood on aga sellepärast pankrottigi läinud ja varsti uue firmaga välja tulnud, lisades senise nime taha "konsultandid" või muud sarnast, sest kaubamärgil ei saa ju lasta raisku minna."

Vahteri sõnul kasutab 1Partner Kinnisvara samuti FIEdest maaklerite või maaklerite nimel olevate osaühingute teenuseid, kuid teised töötajad nagu tegevjuht, raamatupidaja ja turundusinimene on palgatud tavalise töölepinguga. Vahel pakuvad kinnisvarabürood ka maaklerile töölepingut, kuid seda siis, kui nad on kinnistatud ühe-kahe suure projekti juurde.

 "Kui meil maaklerid istuks hommikust õhtuni kontoris, nagu raamatupidajad, siis küll..." arutles Vahter töölepingu mõttekust, "aga maakler läheb kohale alati sel kellaajal, mil klient seda soovib, kasvõi hilisõhtul või nädalavahetuseti."

"Ega FIE ei saa toimetada maksuvabalt, tal tuleb ka tulumaksu, sotsiaalmaksu ja käibemaksu maksta," lisas Vahter. "Nii et vahet pole, mis tasandil maks ära makstakse."

Vahter rääkis, et maaklerid peavad ise otsustama, kuidas nad kliendini jõuavad ning milliseid kulutusi selleks teevad. "Mul ükskõik, kuidas ta Lasnamäelt Mustamäele jõuab, kas kallima või odavama autoga või läheb trolliga," selgitas ta. "Meil sellist asja, nagu ametiauto, pole."

1Partner Kinnisvara ei toimeta Vahteri sõnul ka sularahaga, nagu paljud kinnisvarafirmad veel kümmekond aastat tagasi tegid, vaid kõik käib panga kaudu. Seda küll juhtub, et klient maksab hindamisakti eest sularahas, kuid näiteks hindamisakt ise läheb teele e-postiga.

Üsna sageli küsib maksuamet, kas kinnisvara ostnud kliendid on büroole ikka selliseid summasid maksnud, nagu nad pihtide vahele jäädes väidavad. Siis otsib 1Partner Kinnisvara arve arhiivist üles ning saadab maksuhaldurile. "Mida segasem on majanduslik olukord, seda rohkem on järelpärimisi," lausus ta.

"Vastan nendele päringutele ise," rääkis Vahter, täpsustades, et varasema ajaga võrreldes on maksuameti huvi kõvasti kasvanud ja tal tuleb klientide eest kosta vähemalt korra kuus. Samas pole senini ette tulnud, et kunagised kliendid oleks kulusid tegelikust suuremana näidata tahtes kinnisvarateenuste kasutamises midagi kokku luuletanud.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Anne Oja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Standard ERP on integreeritud äritarkvara keskmistele ja suurtele ettevõtetele.

Standard ERP ühendab endas traditsioonilise ettevõtte ressursiplaneerimise (ERP) ja kliendihalduse (CRM) kõrval laialdasel hulgal erilahendusi lähtuvalt ettevõtte spetsiifikast ning vajadustest.

SmartAccounts – Raamatupidamistarkvara Sinu ettevõttele

SmartAccounts on veebipõhine raamatupidamistarkvara, mis on suunatud väikese ja keskmise suurusega uuendusmeelsetele ettevõtetele, kelle jaoks on oluline lihtsus ja kasutajamugavus. SmartAccounts raamatupidamistarkvara kasutavad nii ettevõtted, kellel on mõned kanded kuus kui ka ettevõtted, kes väljastavad sadu müügiarveid päevas.

Valdkonna tööpakkumised

Südameapteek otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Pharma Holding OÜ

31. märts 2018

SOCAR Trading otsib PEARAAMATUPIDAJAID

Manpower OÜ

25. märts 2018

BonBon Lingerie otsib RAAMATUPIDAJAT

BonBon Lingerie OÜ

01. aprill 2018

Uudised

Tööriistad