10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS tänavust tulumaksu tagasi saada?

Aasta lõpuni on jäänud veel kolm nädalat, mida aga annab veel selle järelejäänud aja jooksul ette võtta, et veebruaris saaks võimalikult palju tulumaksu tagasi.

 Teatavasti on tulumaksu võimalik tagasi saada eluasemelaenult, III samba maksetelt ja koolitustelt, kuid eksperdid annavad nõu, milliseid võimalusi saab veel kasutada.

Ernst & Young Baltic partner ja juhatuse liige Ranno Tingas ütles, et füüsilise isiku jaoks läheb mõne nädala pärast 2009. aasta lukku.

"Kuna füüsilise isiku tulu maksustamine on kassapõhine, siis mõjutavad 2009. aasta tuludelt tasumisele kuuluvat tulumaksu ainult selle aastanumbri sees tehtud maksed ja laekumised," märkis maksuekspert.FIEdel on võimalik erikontot kasutada. Kuid sellega on nii, et raha kontole kandmiseks on kümme tööpäeva - need tehingud, mis veel tulevad, saab panna erikontole.

KommentaarOlavi Kärsnaettevõtluskonsultant

Selle pealt ei saa küll raha tagasi, kuid seda aasta vahetumisel ei maksustata. See on edasi kandmiseks maksuvabalt.

Muid võimalusi eriti pole, sest väärtpaberite kohta on eraldi arvestus - tulud-kulud, kalendriaastal. Osta jõuab veel midagi ning see on ka kõik.

Pane tähele

Mida saab teha veel enne aasta lõppu?

   * 1. Kui väärtpaberiportfellis on kahjumis olevaid väärtpabereid, siis on kasulik need müüa tänavu, et realiseerida kahju. Maksueksperdi Ranno Tingase sõnul tasub kasumis väärtpabereid füüsilisel isikul pigem müüa uue aasta alguses, sest siis tuleb saadud kasult maksta tulumaks alles 1. oktoobriks 2011. Seda juhul, kui pole samas summas väärtpaberikahjumeid.Väärtpaberite müügi puhul on maksustamisel määrav raha laekumise kuupäev. Investoril on mõistlik välja arvutada tänavune väärtpaberitehingute tulemus ja potentsiaalne maksukohustus enne aasta lõppu.    * 2. Võimalik on teha sissemakseid pensioni III sambasse, mis on maksustatavast tulust mahaarvatavad 15% ulatuses. "Kui teha detsembris 10 000 krooni suurune sissemakse III sambasse, siis on oodata juba veebruaris tulumaksutagastust 2100 krooni. Kuna rahalist piiri sellele mahaarvamisele pole, siis mida suurem on kellegi sissetulek, seda suuremas summas on võimalik teha sissemakseid," sõnas Tingas. "Ehkki selle 15% arvutamisel võetakse arvesse kõik maksustatavad tulud, ei võeta arvesse laekumisi, mida ei maksustata füüsilise isiku tasemel."    * 3. Lisaks eeltoodule on võimalik teha veel mitmesuguseid kulutusi, mida tulumaksuseadus lubab füüsilise isiku tulust maha arvata. "Arvatavasti ei hakka keegi raha kulutama selleks, et vähem makse maksta, kuid kui on nagunii plaanis teha kulutusi, mis on tulust mahaarvatavad, siis tasub need maksude seisukohalt teha veel 2009. aastal."Tingas rääkis, et tulust on võimalik maha arvata näiteks järgmised kulud: koolituskulud, eluasemelaenu intressid, õppelaenu intressid, annetused-kingitused tulumaksusoodustusega mittetulundusühingutele ja sihtasutustele ning erakondadele ja usuühingutele ning ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksud.    * 4. Kuna järgmisest aastast kaob võimalus õppelaenu intresse tulust maha arvata, siis on maksude seisukohalt kasulik maksta ära sellel aastal võimalikult suur summa õppelaenu intresse. "Siinkohal tuleb küll kontrollida laenulepingut ja vajadusel nõu pidada oma panga spetsialistidega, sest laenusumma erakorraline tagastamine või suurema intressisumma maksmine ei pruugi olla võimalik," sõnas ekspert.    * 5. 2010 kaob võimalus tulust maha arvata parteile tehtud kingitusi ja annetusi ning aü sisseastumis- ja liikmemakse. "Mahaarvamisõiguse kasutamiseks tuleks teha need maksed veel sellel aastal. Kõigi eeltoodud mahaarvamiste puhul on oluline, et makse oleks tehtud 2009. aasta jooksul, et see mõjutaks 2009. aasta tulumaksukohustust," rääkis Tingas.

Tasub teada

    * Lugege üle lapsed ja jälgige vara hinda Pensioni III sambasse lubab seadus paigutada tulumaksuvabalt kuni 15% oma aastatulust. See tähendab, et juba järgmise aasta veebruaris saab III sambasse sissemakstud summalt tulumaksu tagasi. Näide: teenite 15 000 krooni kuus ehk 180 000 krooni aastas. 15% sellest on 27 000 krooni ja tulumaksutagastus tuleb 5670 krooni.

    * Kui esitate abikaasaga ühise deklaratsiooni, siis saate eelkirjeldatud operatsiooni korrata, kui muidugi vaba raha jätkub.    * Vara müünud kodanikel tasub välja otsida ka dokumendid, milles kirjas selle vara soetamise hind. Selle saab vara müügihinnast maha arvata.    * Tulumaks tuleb tasuda vaid järelejäänud vahe pealt. Kui aga müüdud maja oli püsiv elukoht, siis selle müügilt ei pea üldse tulumaksu maksma.    * Seejuures võib juhtuda, et vara soetasite hoopis kõrgema hinnaga, kui praegu müüa õnnestub. Kahjumi pealt riik teile küll raha välja ei käi, st teile juurdemakseid ei tehta, kuid vara müügi kahju saab edasi kanda ja seega saate seda kahjumit tulumaksu maksmisel arvesse võtta tulevikus.    * Kui teil on kahjumis väärtpabereid, aga ähvardab suurem tulumaks mõne muu vara müügi tõttu, millest saite kasu, siis tulumaksu vähendamiseks on soovitav need väärtpaberid praegu müüa (need saate soovi korral aasta algul ju tagasi osta). Aktsiate müügil peab silmas pidama, et müüksite need hiljemalt 28. detsembril - siis laekub müügiraha veel sellesse aastasse ja saate seda deklaratsiooni täitmisel arvestada.    * Lugege oma lapsed üle - alates teisest lapsest (alla 18. a) saab 27 000 krooni pealt lapse kohta tulumaksu tagasi küsida. Laste koolituskuludelt samuti. Ja kui iseennast koolitasite, siis ka see on tulumaksuvaba. Niisiis, kui praegu on vaba raha, aga ähvardamas suurem tulumaksukohustus, siis saab praegu veel koolitusel osaleda, millelt riik maksab tulumaksu tagasi.    * Oluline on veel meeles pidada, et ühel inimesel on võimalik maksustatavast tulust teha mahaarvamisi ainult kuni 50 000 krooni ulatuses. Siin on veel üks piirang - mahaarvatav summa ei saa olla suurem kui 50% samal aastal teenitud tulust.

Allikas: Krediidipank

Autor: Lemmi Kann, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700