10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed: müügimaks tekitab ebavõrdsust!

Müügimaksu kehtestamine on võimalik vaid suurte kaubagruppide põhiselt, mistõttu Tallinnas planeeritav maks tekitab sotsiaalset ebavõrdsust, märkis kaupmeeste liidu juht Marika Merilai.

Eesti Kaupmeeste Liit saatis täna Tallinna linnavolikogu fraktsioonidele pöördumise, milles tehakse ettepanek jätta linnavalitsuse plaanitava müügimaksu eelnõu vastu võtmata.

Kaupmeeste liidu juhi Marika Merilai sõnul on müügimaksu kehtestamise idee majanduslikult läbi arutlemata, määruse jõustumisega kaasnevate mõjude analüüs tegemata ning otseselt pealinnas toimuvat majandustegevust pärssiv. Iga maksuerisus tekitab kulu ja kokkuvõttes tõusevad lõpphinnad tarbijaile, märkis ta.

Merilai ütlusel on müügimaksu kehtestamine võimalik vaid suurte kaubagruppide põhiselt, mistõttu planeeritav maks hakkab tekitama tarbimisel sotsiaalset ebavõrdsust.

"Selgusetuks jääb, kuidas peaksid ettevõtjad eraldi käitlema osa piimatoodetest või saiatoodetest ning kuidas teha erisusi tänase laia ja erineva sortimendi juures? Ka lastekaubad moodustavad tervikliku kaubagrupi ning erisuste loomine neis tekitab kauplejate ning maksuhalduritele väga suurt lisatööd ja segadust," rääkis ta.

Liit juhib tähelepanu ka asjaolule, et müügimaks motiveerib nii jaekaubanduskette kui väikekaupmehi suunama oma kaubandustegevust Tallinnast ümber lähivaldadesse.

"Ilmselt on ka raamatupidamislikult võimalik pealinnas tekkivat müügikäivet kajastada mõnes teises omavalituses registreeritud äriühingus. Prognoosime, et müügimaksu kehtestamine annab uue hoo ka internetikaubanduse arengule, jättes sel moel Tallinna loodetud maksutulust ilma," teatas liit.

Lisaks juhtis kaupmeeste liit tähelepanu asjaolule, et müügimaksu administreerimine ja kogumine tekitab Tallinna haldusaparaadis uusi ja kulukaid töökohti.

"Eesti riik on lähtuvalt Euroopa Liidu direktiividest kehtestanud näiteks tubakatoodetele jaemüügil pakenditele maksimaalse jaehinna märkimise kohustuse. Seega on plaanitav müügimaks vastuolus nii Eesti kui Euroopa Liidu tubakaaktsiisi põhimõtetega,“ seisab kaupmeeste liidu pöördumises Tallinna volikogule.

Kaupmeeste liit on 1996. aastal loodud jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus, mis esindab ja kaitseb liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Täna hõlmavad liitu kuuluvad jaeettevõtted 70% toidu- ja esmatarbekaupade turust.

Autor: Lemmi Kann, Kaisa Gabral

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700