Autor: Lemmi Kann • 8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete kasum vähenes III kvartalis 63%

Eesti ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 4,3 miljardit krooni, mis on 63% väiksem eelmise aasta samal ajal teenitud kasumist ning ligi viiendiku väiksem II kvartali kasumist.

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kasum vähenesid 2009. aasta III kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatas statistikaamet.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes 2009. aasta III kvartalis ettevõtete müügitulu võrreldes II kvartaliga 9%. Kui eelmise aasta esimesel poolel püsis langus igas kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 1-3% piires, siis alates eelmise aasta III kvartalist ulatub langus juba 79%ni.

Ettevõtted müüsid III kvartalis kaupu ja teenuseid 126 miljardi krooni eest, mis on neljandik vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kuigi enim vähenes müügitulu ehituses ja hariduses, mõjutasid kogu ettevõtluse müügitulu kõige enam hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse ettevõtted nende tegevusalade suurema osatähtsuse tõttu kogu ettevõtluse müügitulus.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 4,3 miljardit krooni, mis oli 63% väiksem eelmise aasta samal ajal teenitud kasumist ning ligi viiendiku väiksem selle aasta II kvartali kasumist. Kõige rohkem vähenes kasum eelmise aasta III kvartaliga võrreldes transpordis, ehituses ja kaubanduses.

Kahjumis olid põllu- ja metsamajandus, haridus, arvutite ning tarbeesemete ja kodutarvete parandus.

Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga vähenesid ettevõtete kulud 23%, sealjuures tööjõukulud 19%.

Ettevõtted investeerisid III kvartalis 6,3 miljardit krooni, mis oli neljandik vähem kui 2008. aasta III kvartalis, kuid ligi 7% rohkem kui selle aasta II kvartalis. Investeeriti peamiselt hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse ning masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energia- ja veonduse ning laonduse ettevõtted, kes tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Töötleva tööstuse investeeringud suurenesid II kvartaliga võrreldes üle poole miljardi krooni ehk 74%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700