Autor: Lemmi Kann • 8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: broneeringud ja dividendid

Küsimus: kas broneeringu kinnitust loetakse vastavalt Tulumaksuseaduse § 51 lõige 2 punkt 3 nõuetele vastavaks algdokumendiks? Tegemist kõikvõimalike välislähetusega seotud (lennupiletid, hotellid välismaal) broneeringutega, kus teenuse osutaja/vahendaja eraldi arvet ei väljasta.

Vastus: Kui broneeringu kinnitus vastab raamatupidamise seaduses algdokumendile sätestatud nõuetele, siis on makse tasumisel tegemist ettevõtlusega seotud kuluga tulumaksuseaduse mõttes. Broneeringu kinnitusel peavad olema järgmised andmed: dokumendi nimetus ja number; koostamise kuupäev; tehingu majanduslik sisu; tehingu arvnäitajad (kogus, hind, summa); tehingu osapoolte nimed ja aadressid; kulu kandva ettevõtte esindaja allkiri, mis kinnitab majandustehingu ettevõtlusega seotust ja kuludokumendi järjekorranumber.

Küsimus: Kui 2008 aastaaruandes on kasumi jaotamise ettepanek jätta kasum jaotamata ja nüüd otsustasid omanikud siiski dividendid välja maksta 2008. aasta  jaotamata kasumi arvelt, kas sellega on probleemi? 

Kolm omanikku on mitteresidendid, ehk siis soomlastest eraisikud ja üks omanik on resident (füüsiline isik).Saan seadust lugedes aru, et soomlastele võib dividendid kokkulepitud summas lihtsalt välja maksta ja deklareerida INF1 järgmisel kuul?Ja residendilt pean kinni 21%?

Vastus: Kui Eesti residendist äriühing jaotab dividende, tuleb neilt maksta tulumaksu määras 21/79 kasumijaotise netosummalt. Deklareerida tuleb dividendid TSD lisal 7 ja INF 1-l. Kinnipeetava tulumaksuga Eestis dividende ei maksustata ja seda nii residentide kui ka mitteresidentide puhul. Kui Eesti äriühing on jaotatavad dividendid omakorda saanud välisriigi äriühingult (va madala maksumääraga territooriumil asuv äriühing), siis saab neid Eesti äriühingu omanikele jaotada tulumaksuvabalt kui Eesti äriühingul on välisriigi äriühingus vähemalt 10% osalus.

Vastas audiitorbüroo KPMG Baltics

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700